VODE U ŽUPANIJI, ALI...

Možda i najbolniji poraz HDZ-a: Penava s uvjerljivom prednošću ulazi u drugi krug u Vukovaru

16.05.2021 u 23:51

Bionic
Reading

Među mnogim bitkama koje su se vodile na političkom polju na ovim lokalnim izborima jedna od najiščekivanijih bila je ona za Vukovarsko-srijemsku županiju i Vukovar, grad koji je za HDZ od simbolične važnosti, kako zbog svoje povijesti, tako i zbog toga što je aktualni gradonačelnik bivši član stranke Ivan Penava. I dok HDZ vodi u županiji, Penava s uvjerljivom prednošću ulazi u drugi krug za gradonačelnika Vukovara, ovoga puta kao nezavisni kandidat kojega podržava i HKS, u kojem će snage odmjeriti s HDZ-ovim Nikolom Mažarom

Prema neslužbenim rezultatima nakon što je obrađeno 100 posto biračkih mjesta, Ivan Penava ulazi u drugi krug izbora za gradonačelnika Vukovara, u kojem će snage odmjeriti s HDZ-ovim Nikolom Mažarom. Penava je osvojio 43,8 posto glasova dok je Mažaru pripalo 24,8 posto.

Sličan je omjer glasova i za Gradsko vijeće Vukovara. Nezavisna lista Ivana Penave uz podršku HKS-a osvojila je 41,78 posto glasova dok je HDZ-u pripalo 21,71 posto. SDSS ima 11,30 posto, a sa 6,58 posto slijedi Kandidacijska lista grupe birača koju predvodi nekadašnji gradonačelnik i bivši SDP-ovac Željko Sabo. U vukovarsko Gradsko vijeće ulazi i DSS s 5,83 te koalicija HNS, HSS, ANU, HSLS s 5,54 posto. Vijećnike neće imati SDP-ova lista koja je osvojila 3,91 posto glasova, lista grupe birača Dragana Crnogorca s 1,72 posto dok je 1,59 posto osvojila lista birača Pave Josića.

Za mjesto vukovarsko-srijemskog župana u drugi krug ulazi HDZ-ov Damir Dekanić te nakon više od 95 posto obrađenih biračkih mjesta ima 38,73 posto osvojenih glasova. U drugom će krugu snage odmjeriti s Josipom Dabrom, kandidatom grupe birača, koji je osvojio 18,34 posto glasova. Treći je, uz zaostatak od nekoliko stotina glasova u odnosu na drugoplasiranog, Nikola Kajkić ispred koalicije Hrvatskih suverenista, Mosta, HKS-a, SU-a i HSP-a koji je osvojio 17,93 posto glasova.

U vukovarsko-srijemsku Skupštinu s 40,38 posto glasova ulazi koalicija HDZ, DHSS, HSU, BUZ, HSP AS, HNS i HSLS, gotovo upola manje, 23,70 posto, osvaja koalicija Domovinskog pokreta, Nezavisne liste Ivana Penave, HSS-a, Desno i Zelene liste, a na trećem mjestu s 12,93 posto slijedi koalicijska lista Hrvatskih suverenista, Mosta, HKS-a, SU-a i HSP-a. Izborni prag prelazi i SDP sa 7,50 posto glasova, za petama im je i SDSS-ova lista sa 6,78 posto dok kandidacijska lista grupe birača, koju predvodi bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić, osvaja 5,33 posto, nakon većine obrađenih biračkih mjesta.