NEUSPJELA CENZURA

Lego mural protiv kriminala digao Maleziju na noge

24.11.2013 u 15:28

Bionic
Reading

Prošlog tjedna u južnom gradu Malezije Johor Baruu osvanuo je mural na kojem je prikazana scena pljačke u stilu Lego igračaka. Scena prikazuje ženu koja se približava uglu dok je s druge strane čeka pljačkaš s nožem

Mural je nacrtao litvanski umjetnik Ernest Zacharevic kao komentar na rastuću stopu kriminala u gradu, dok se stilskim izričajem referirao na novootvoreni zabavni tematski park Lego pokraj grada, izvještava agencija AFP.

Vlasti su mural ubrzo izbrisale, no očito prekasno jer su se brojne inačice uličnih murala u Lego stilu s temom kriminala proširile zemljom, a umjetnika se počelo uspoređivati s poznatim umjetnikom grafita Banksyjem. Crteži su se pojavili i u glavnom gradu Kuala Lumpuru, na društvenim mrežama korisnici stalno pozivaju na širenje svijesti o rastu kriminala, a pojavile su i majice podrške s napisima 'Umjetnost ne ugrožava sliku grada, već kriminal'.

Umjetnik (27) je oduševljen reakcijama. Iako je u Maleziji niz puta radio murale po narudžbi, kontroverzni mural napravio je po vlastitom nahođenju. Za AFP je izjavio: 'Jasno sam mogao vidjeti da kriminal ugrožava svakodnevni život ljudi. Ustalila se atmosfera straha. Ljudima je očito bilo važno progovoriti o toj temi.'

Naime, Vlada je postavila visoke ciljeve u suzbijanju kriminala i objavila značajan pad kriminalnih djela, no kritičari su je optužili da je lažirala brojke da bi ostavila dojam da je ostvarila zadane ciljeve. Grad Johor Baru već dugo ima lošu reputaciju zbog stope kriminala naspram puno sigurnijeg Singapura.