SREĆA NA BIOKOVU

Lavina umalo ubila posadu na odašiljaču Sveti Jure

04.02.2012 u 14:24

Bionic
Reading

Smjena posade na biokovskom odašiljaču na Svetom Juri obavljena jučer ostat će u trajnom sjećanju članovima tima koji su krenuli zamijeniti kolege . Neposredno ispod vrha obrušila se prema njima velika snježna lavina pa su bili prinuđeni vratiti se do barake i uz konop pješice do vrha Sveti Jure, kazao je voditelj smjene Petar Babić

'Dugo godina radim na Biokovu, ali tako nešto nisam nikada vidio ni doživio', dodao je Babić.
Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri snijeg je viši od metra, temperatura je minus 4 Celzijeva stupnja, a u nanosima ima snijega više od dva metra.

U njegovu podnožju državna cesta D8 od Makarske prema Splitu zatvorena je za promet zbog leda i visokog snijega na prijevoju Dupci nedaleko Brela gdje snježna mećava s jakim vjetrom otežava čišćenje prometnice.
Za promet je zatvorena i državna cesta broj 512 Makarska – Vrgorac zbog visokog snijega na Biokovu, a čišćenje prometnice ometa gusti snijeg koji od jutros neprekidno pada.

Od jutros se ne prometuje državnom cestom broj 39 Dupci –Šestanovac – autocesta zbog visokog snijega i leda na prometnici.
U prekidu je međugradski promet od Makarske prema Splitu i Dubrovniku. Za danas i sutra su otkazane linije prema Vinkovcima, Varaždinu, Sarajevu, Beogradu i Muenchenu, a danas neće voziti ni autobusi za Zagreb, informacija je makarskog autobusnog kolodvora.

Sedam članova makarskog HGSS-a koji su uz pomoć čistača snijega krenuli u pomoć jednoj obitelji u Brelima Gornjim nisu se uspjeli probiti dalje od prijevoja Vrulja kod Dubaca jer ralica nije mogla čistiti snijeg i vrlo visoke snježne nanose.

Na hitnoj pomoći makarskog Doma zdravlja kažu kako danas ni jučer nije bilo posebnih intervencija.