4485 prijava

Lani upola manje prijava sumnji na nuspojave lijekova

03.07.2023 u 09:41

Bionic
Reading

Prošle godine HALMED je primio 4485 prijava sumnji na nuspojave lijekova, što je za 55 posto manje u odnosu na 2021. kada je bilo 9966 prijava, piše u ponedjeljak Večernji list

U 2021. broj prijava je, naime, znatno porastao kao rezultat prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv bolesti COVID-19, dok se u 2022. godini broj takvih prijava znatno smanjio, a time i ukupni broj prijava.

HALMED (Agencija za lijekove i medicinske proizvode) je lani primio 4485 prijava sumnji na nuspojave lijekova, s ukupno 13.391 prijavljenom nuspojavom, piše u Izvješću o prijavama sumnji na nuspojave lijekova. Broj nuspojava veći je od broja zaprimljenih prijava jer svaka prijava može sadržavati jednu ili više nuspojava.

Zaprimljene su 673 prijave sumnji na nuspojave cjepiva, od kojih 561 na cjepiva protiv bolesti COVID-19, a za ostala cjepiva 112 prijava.

Najveći udio prijava u 2022. zaprimljen je od liječnika (64 posto), kao i prethodnih godina, nakon čega slijede pacijenti/korisnici lijeka (17 posto) te ljekarnici (12 posto).

Općenito je najveći broj prijava zaprimljen za osobe ženskog spola (60 posto). Udio prijava sumnji na nuspojave prema dobnim skupinama veći je u pedijatrijskim dobnim skupinama do 17 godina, a manji u dobnim skupinama od 18 do 65 godina u odnosu na godinu prije.

S obzirom na ozbiljnost nuspojava, 49 posto ih se klasificira kao ozbiljne, dok ih podjednako (51 posto) ne ispunjava nijedan od kriterija ozbiljnosti.

Najčešće prijavljene nuspojave bile su pretjerana pospanost (somnolencija), vrućica i povišena tjelesna temperatura, mučnina, glavobolja, proljev, slabost, umor, crvenilo, povraćanje i osip. Radi se o nuspojavama karakterističnima za klasične sintetske lijekove. Navedene nuspojave obično su blagog karaktera te prolaze za nekoliko dana bez potrebe za dodatnim liječenjem ili uz simptomatsko liječenje analgeticima i antipireticima.

Iako su svi lijekovi i cjepiva prije stavljanja u promet temeljito klinički ispitani, neke se nuspojave ili njihova učestalost uoče tek nakon stavljanja u promet i početka primjene velikog broja ljudi, ističu u HALMED-u i dodaju da se svaka prijava temeljito znanstveno-stručno ocjenjuje, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.