administrativni razlozi

Povlači se još jedan lijek iz ljekarni, provjerite imate li ga

26.04.2023 u 10:08

Bionic
Reading

HALMED je s polica ljekarni povukao lijek Tramadol Mibe 100 mg tablete s produljenim oslobađanjem (tramadolklorid) serija A4G007 i A4G006 iz administrativnih razloga

Tvrtka Mibe Pharmaceuticals d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Tramadol Mibe 100 mg tablete s produljenim oslobađanjem (tramadolklorid), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija A4G007 i A4G006 predmetnog lijeka iz administrativnih razloga. Povlačenje se provodi do razine ljekarni, priopćili su iz HALMED-a.

Serije lijeka povlače se sukladno Zakonu o lijekovima prema kojem serija lijeka može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok valjanosti.

Povlačenje navedenih serija lijeka ne odnosi se na kakvoću, sigurnost i djelotvornost lijeka, stoga pacijenti lijek mogu nastaviti primjenjivati do isteka roka valjanosti označenog na pakiranju.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije, napominju iz HALMED-a.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.