Centar za nestalu i zlostavljanu djecu

Lani u Hrvatskoj zabilježen 1461 bijeg djece iz obiteljskog doma ili ustanova

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 22.05.2020 11:18
  • Objavljeno 22.05.2020 u 11:18
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Artit Oubkaew / Alamy

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu upozorio je u petak kako su odbjegla djeca u riziku da postanu žrtve zlostavljanja, iskorištavanja i trgovine ljudima, a samo lani u Hrvatskoj je zabilježen 1461 bijeg (udaljenje) djece iz obiteljskog doma ili ustanova

'U Hrvatskoj je tijekom 2019. po statistici MUP-a zabilježeno 326 udaljenja djece iz obiteljskog doma i 1135 iz odgojnih ustanova. U čak 38 slučajeva udaljenja iz obiteljskog doma dijete je bilo mlađe od četrnaest godina, a posebno zabrinjava podatak da je u osam slučajeva nad djetetom za vrijeme bijega počinjeno kazneno djelo', priopćio je taj Centar u povodu Međunarodnog dana nestale djece, 25. svibnja.

Centar vodi posebnu telefonsku liniju 116000 - nacionalni broj za prijavu nestale djece u svrhu zaštite najmlađih sugrađana.

'Nestanak djece smatra se jednom od najrizničnijh situacija u kojoj se nad djetetom mogu počiniti razna kaznena djela, kao što su zlostavljanje, iskorištavanje ili trgovina ljudima', ističe se u priopćenju.

Dodaje se da se rad europskih centara usmjerava u borbu i prema zaštiti djece na internetu, kao jednom od rizičnih čimbenika da dijete bude žrtva otmice ili trgovine ljudima. Centar je usmjeren i na kampanje podizanja svijesti o potencijalnim opasnostima koje se mogu javiti tijekom bijega djeteta.

'Od samih početaka zalažemo se za kvalitetniju suradnju policije, centara za socijalnu skrb, ustanova koje pružaju smještaj djeci i ostalih relevantnih tijela, a posebno za uspostavu tzv. 'Amber Alert' sustava koji funkcionira u većini europskih zemalja kao jedan od odličnih alata za brzi pronalazak djeteta', stoji u priopćenju Centra.

Uspostava 'Amber Alert' sustava omogućila bi kombiniranu akciju prekida programa na svim televizijskim i radijskim postajama zbog obavijesti o nestanku djeteta, te paralelno upozorenje istog sadržaja na informativnim panelima kolodvora, autocesta, aerodroma i sl.

'Najveći pokazatelj napretka društva upravo je izgradnja odnosa i pružanje pomoći onim najranjivijima – našoj djeci', zaključuje se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!