'ZA ŽENE JE OVO KRIZA UNUTAR KRIZE'

UN upozorava na 'pandemiju u sjeni': Zbog koronavirusa obiteljsko nasilje porast će za 20 posto

28.04.2020 u 18:26

Bionic
Reading

Restriktivne mjere zbog koronavirusa mogle bi dovesti do 20 posto više obiteljskog nasilja jer su žrtve zatvorene sa svojim zlostavljačima, objavio je u utorak UN, upozorivši da bi pandemija mogla imati 'katastrofalne posljedice' za žene.

Deseci milijuna žena zbog pandemije nemaju pristup kontracepciji, a još milijuni djevojaka mogle bi biti prisiljene na brak ili obrezani, tvrde istraživači.

Svaka tri mjeseca restriktivnih mjera mogla bi rezultirati u 15 milijuna slučajeva obiteljskog nasilja više nego inače, tvrdi Agencija Ujedinjenih naroda za spolno i reproduktivno zdravlje (UNFPA).

Te projekcije stavile su naglasak na ono što UN naziva 'pandemijom u sjeni'.

Brojne države već su izvijestile o rastu broja poziva telefonskim linijama za žrtve zlostavljanja. U isto vrijeme mjere uvedene zbog koronavirusa otežavaju agencijama i humanitarnim organizacijama da stupe u kontakt sa žrtvama nasilja.

'Ovi novi podaci pokazuju katastrofalne posljedice Covida-19 koje bi skoro mogle pogoditi žene i djevojke diljem svijeta'. rekla je čelnica UNFPA-e Natalia Kanem. 

'Ova pandemija produbljuje nejednakosti, a milijuni žena i djevojaka gube mogućnost planirati svoje obitelji, zaštititi svoja tijela i zdravlje'. 

Istražitelji predviđaju da će 44 milijuna žena u 114 država u razvoju izgubiti pristup kontracepciji, što bi moglo dovesti do milijun neželjenih trudnoća ako će restriktivne mjere trajati tri mjeseca. 

Ako će trajati šest mjeseci, broj raste na sedam milijuna neželjenih trudnoća, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Johns Hopkins, australskog Sveučilišta Victoria i zdravstvene organizacije Avenir Health. 

Pandemija ugrožava dobavne lance. Očekuje se da će unutar šest mjeseci u nekoliko desetaka siromašnih država nestati nekoliko vrsta kontracepcije.

'Ovo su vrlo realistični scenariji', ističe Ramiz Alakbarov, zamjenik izvršne direktorice UNFPA-e. 'Za žene je ovo kriza unutar krize'.

UNFPA upozorava kako su zdravstvene usluge usredotočene na borbu protiv covida-19, zbog čega su ostale usluge zapostavljene.

Žene izbjegavaju posjet klinikama jer strahuju od zaraze ili ne smiju izaći iz domova.

Projekcije predviđaju  dodatnih 13 milijuna dječjih brakova te dva milijuna slučajeva ženskog obrezivanja u idućem desetljeću jer će pandemija zaustaviti globalne pokušaje zaustavljanja tih dviju pojava.