MINISTAR O POTPISIMA

Kuščević: Škakljivo je na referendumu odlučivati o ljudskim pravima

30.05.2018 u 10:09

Bionic
Reading

Nakon objave inicijative 'Narod odlučuje' kako su prikupili dovoljno potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, reagirali su i neki viđeniji državni dužnosnici

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je kako će se u propisanoj proceduri utvrditi je li skupljen dovoljan broj potpisa te da će se čekati odluka Sabora hoće li od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

Mogući zahtjev za ocjenom ustavnosti odnosio bi se na drugo referendumsko pitanje kojim se smanjuju prava zastupnika izabranih iz redova nacionalnih manjina, odnosno da neće moći glasati o povjerenju Vladi te o donošenju državnog proračuna.

'Škakljivo je na referendumu odlučivati o ljudskim pravima, manjinskim pravima, o međunarodnim obvezama... te stvari treba dobro urediti', rekao je Kuščević.

Za komentar je upitan i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

>>> Narod odlučuje objavio: Imamo referendum

Na pitanje hoće li Sabor tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja kojim se smanjuju prava zastupnika izabranih iz redova nacionalnih manjina, Jandroković je rekao kako se o tome još nije razgovaralo.

'Tek kad dobijemo potpise i prođe ova procedura, odlučit ćemo što dalje', rekao je Jandroković.

Podsjetimo, inicijativa 'Narod odlučuje' u utorak je objavila kako je skupila dovoljno potpisa za dva referendumska pitanja. Jednim se, među ostalim, uređuje manji broj saborskih zastupnika, više preferencijalnih glasova te da izborne jedinice prate granice županija, dok se drugim smanjuju prava zastupnika nacionalnih manjina, a to pitanje glasi:

Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi:

Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.

  • +2
Građanska inicijativa Narod odlučuje o ograničavanju prava na referendum Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL