AFERA HYPO

Kulterer na slobodi: Ja sam žrtveno janje

26.11.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Nakon što je pušten iz istražnog pritvora u kojem je sjedio od sredine kolovoza, bivši šef uprave posrnule Hypo banke Wolfgang Kulterer održao je u Klagenfurtu press konferenciju, na kojoj je zaključio da je on žrtveno janje

Interes medija za prvo javno očitovanje Wolfganga Kulterera bio je velik. U klagenfurtskom hotelu Sandwirth, gdje je jutros održana presica, okupilo se oko pedesetak snimatelja i novinara, koje je zanimalo što će o optužbama za pronevjeru, lažiranje bilance i nesavjesno poslovanje reći čovjek koji je od početka devedesetih do 2006. godine bio šef Hypo banke. Bankar kojeg smatraju glavnim krivcem u financijskoj katastrofi Hypo banke, koju je Austrija milijardama eura morala spašavati od bankrota, pojavio se pred novinarima u društvu svojeg odvjetnika Ferdinanda Lankera, te odmah ustvrdio da je nevin za sve što ga se tereti. Čak štoviše, Kulterer smatra da je izabran za žrtveno janje, dok su pravi krivci lošeg poslovanja Hypo banke njegovi nasljednici u upravi, kao i Bayerische Landesbank, koja je Hypo kupila 2007. godine.

Kako bi to i okupljenima dokazao, Kulterer je predstavio i nekoliko grafikona i dijagrama, koji pokazuju da je Hypo banka poslovala uspješno dok je on bio na njezinom čelu. Presica je započela kratkim obraćanjem odvjetnika Lankera, a onda je Kulterer govorio sat vremena o tome kako on vidi situaciju. U svojem monologu između ostaloga je rekao da je bio šokiran hapšenjem, no ubrzo se oporavio, te je tromjesečni pritvor iskoristio da se tjelesno i psihički oporavi, svakodnevno vježbajući i čitajući. Kada mu je sud odobrio puštanje uz kauciju, bankar je ustvrdio da nema novaca platiti pola milijuna eura, pa je i na press konferenciji rekao da su taj novac sakupili njegovi prijatelji i susjedi.

'Katastrofa s gubitkom milijardi eura dogodila se nakon mog odlaska', rekao je Kulterer, nastavivši: 'Pravi skandal i uništavanje svih poslovnih vrijednosti dogodilo se kada je Hypo banka prodana Bayerische Landesbank.' Optužbe o tome da je uzimao novac iz banke u kuferima Kulterer je nazvao 'svinjarijom', uz dodatak da neke mušterije žele novac u gotovini, pa je onda obaveza banke tako ga isplatiti. Naglasio je i da on uopće nije bio odgovoran niti upoznat s poslovima Hypo banke na Balkanu, kao i da s pokojnim koruškim županom Jörgom Haiderom - kojeg se smatralo političkim pokroviteljem ekspanzije Hypo Alpe Adrie grupe - nije uopće imao blizak odnos. Izjadao se novinarima i da je u proteklih godinu dana potrošio jedan i pol milijun eura na odvjetnike, te da je novčano na istoj poziciji kao prije 25 godina, kada je tek ušao u bankarstvo.