ministar zdravstva

Kujundžić: Odluku o proširenju indikacije za Spinrazu donosi Povjerenstvo za lijekove HZZO-a

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 07.01.2019 15:50
  • Objavljeno 07.01.2019 u 15:50
Milan Kujundžić

Milan Kujundžić

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Ministar zdravstva MiIan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak kako odluku o proširenju indikacije za sve lijekove, pa i Spinrazu za liječenje spinalne mišićne atrofije (SMA), donosi Povjerenstvo za lijekove HZZO-a

"Nisam nikada rekao da lijek nije učinkovit. Ja sam ministar, dakle, ja sam politička osoba a politika se ne miješa u lijekove. Lijekovi se stavljaju na listu u instituciji koja se zove HZZO a tijelo koje stavlja sve lijekove na listu je Povjerenstvo za lijekove. Oni odlučuju kada i u kojem obliku se koji lijek stavlja na listu. Najmanje jednom mjesečno imaju sastanke kada se može proširiti ili suziti indikacija", izjavio je Kujundžić u ponedjeljak u KBC-u Zagreb.

Kujundžić je novinarima rekao kako, prema trenutnim informacijama, nitko od nositelja odobrenja za stavljanje lijeka na listu od HZZO-a nije tražio proširenje indikacija za Spinrazu.

Napomenuo je kako je na računu Ministarstva zdravstva za skupe lijekove koji nisu na listi HZZO-a trenutno oko 1,2 milijuna kuna. "Ako se bilo gdje pojavi indikacija koju ne može 'pratiti' država aktivirat će se taj račun. U ovom trenutku HZZO prati sve koji se liječe Spinrazom", kaže Kujundžić.

Fond za skupe lijekove HZZO-a, koji je 2015. iznosio oko 700 milijuna, u protekloj je godini povećan na 1,4 milijarde kuna, a njime se financira oko 120 lijekova, napomenuo je ministar zdravstva.

Iz Udruge roditelja vitalno ugrožene djece "Kolibrići" u nedjelju su optužili Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) da iznosi neistine kada tvrdi kako nema dokaza da je lijek Spinraza učinkovit za oboljele od SMA iznad 18 godina starosti, tvrdeći da su u HZZO-u prisiljeni širiti neistine o učinkovitosti tog lijeka.

Iz HZZO-a je u subotu priopćeno da trenutno Spinrazom liječi 17 oboljelih, te da nema novih znanstvenih dokaza koji bi opravdali promjenu sadašnjih kriterija na osnovi kojih je taj lijek stavljen na listu lijekova HZZO-a.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!