skupi lijek

Dok su građani u Novskoj davali potporu oboljelima HZZO se oglasio o Spinrazi

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 05.01.2019 14:59
  • Objavljeno 05.01.2019 u 14:49
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u subotu su poručili kako se u Hrvatskoj u ovom trenutku lijekom Spinraza (nusinersen) liječi 17 oboljelih od spinalne mišićne atrofije (SMA), te istaknuli da u ovom trenutku nema novih znanstvenih dokaza koji bi opravdali promjenu sadašnjih kriterija na osnovi kojih je taj lijek stavljen na listu lijekova HZZO-a 10. svibnja prošle godine.

U HZZO-u napominju kako je lijek nusinersen lani 10. svibnja uvršten na Osnovnu listu i listu posebno skupih lijekova HZZO-a za liječenje SMA tipa I, II i III, za djecu dobi do 18 godina koja nisu na mehaničkoj ventilaciji, i to u najkraćem mogućem roku.

Zahtjev koji je podnesen od strane proizvođača lijeka, odnosno njegovog ovlaštenog predstavnika u Hrvatskoj bio je, tvrde, temeljen na dostupnim dokazima u smislu rezultata kliničkih studija te stručnom mišljenju hrvatskih liječničkih eksperata u liječenju SMA bolesnika.

Nusinersenom se u RH počelo liječiti puno prije nego u bogatijim zemljama EU

Ističu kako su, nastavno na odluku Povjerenstva za lijekove HZZO-a, omogućili liječenje lijekom nusinersen u Hrvatskoj puno prije nego u nekim drugim, bogatijim zemljama u EU.

Do danas je ukupno 17 SMA bolesnika na terapiji lijekom Spinraza (nusinersen) u Hrvatskoj, a čije rezultate liječenja sustavno analizira liječnički ekspertni tim. Postupak stavljanja lijekova na Listu HZZO-a isti je za sve lijekove, pa tako i za Spinrazu te se provodi u suglasju proizvođača lijeka i Povjerenstva za lijekove HZZO-a.

Iz HZZO-a naglašavaju da njihovo Povjerenstvo za lijekove kao stručno tijelo odlučuje i o eventualnom proširenju indikacija za korištenje lijeka, isključivo sukladno smjernicama medicinske struke i novim znanstvenim spoznajama, a ne temeljem administrativnih odluka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, niti Ministarstva zdravstva.

Napominju kako Povjerenstvo kontinuirano prati nova stručna i znanstvena izvješća o primjeni lijeka Spinraza, pa je tako u petak održana i izvanredna sjednica Povjerenstva na kojoj su doneseni zaključci, među kojima i onaj kako na temelju podataka iz objavljenih stručnih i znanstvenih izvješća u ovom trenutku nema novih znanstvenih dokaza koji bi opravdali promjenu sadašnjih kriterija na osnovi kojih je lijek stavljen na listu lijekova HZZO-a.

Nedostaju rezultati kliničkih ispitivanja dugoročne učinkovitosti i sigurnosti primjene nusinersena

Navode kako nedostaju rezultati kliničkih ispitivanja dugoročne učinkovitosti i sigurnosti primjene lijeka za određene skupine bolesnika, posebno za bolesnike na trajnoj mehaničkoj ventilaciji i one starije od 18 godina.

Također, dodaju, niti nositelj odobrenja, predstavnik proizvođača lijeka u RH, nije zatražio izmjenu kriterija za primjenu lijeka.

Iz HZZO-a ističu da je lijek nusinersen stavljen u promet uvjetnim odobrenjem Europske agencije za lijekove, te je obvezno dodatno trajno praćenje učinkovitosti i sigurnosti primjene lijeka.

"Ističemo kako će Povjerenstvo za lijekove, ako se pojave novi stručni i znanstveni dokazi i nositelj odobrenja uputi zahtjev za proširenjem indikacija, iste odmah razmotriti i donijeti odluke", zaključuju u priopćenju.

Inače, udruge oboljelih od te bolesti te roditelji pacijenata prozivaju resornog ministra Milana Kujundžića da onemogućava svim oboljelima od te bolesti da se liječe nusinersenom.

  • +8
  • +5

Ministar Milan Kujundžić u Kliničkoj bolnici Merkur

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Posebno osuđuju njegovu izjavu da će Spinrazu dobiti svi pacijenti "kada se dokaže da je lijek učinkovit", dok diskriminirajućom smatraju odluku HZZO-a da, kako kažu, lijek ne mogu dobiti djeca na respiratoru i punoljetni pacijenti, jer je za to odgovoran proizvođač lijeka.

Novska: Skup potpore oboljelima od spinalne mišićne atrofije

Građani Novske okupili su se u subotu na skupu potpore dvjema sugrađankama i svima drugima koje boluju od spinalne mišićne atrofije (SMA), a od ministra zdravstva Milana Kujundžića i premijera Andreja Plenkovića zatražili su da, kako ističu, spriječe diskriminaciju HZZO-a te omoguće liječenje lijekom Spinraza svima bez obzira na dob.

"Srce mi je veliko kao kuća kad vidim da nisam sama. Želim živjeti i tražim šansu za dostojanstven život", poručila je 24-godišnja Kristina Horžić koja boluje od SMA, zahvaljujući sugrađanima na skupu potpore njoj i od iste bolesti oboljeloj Ana-Mariji Gračaković.

Skupom, na kojem se unatoč hladnom vremenu okupio veliki broj Novljana, od ministra Kujundžića i premijera Plenkovića okupljeni su zatražili da bez diskriminacije putem HZZO-a omoguće liječenje spinrazom bez obzira na dob, kako djeci tako i starijima od 18 godina.

Spinraza se bez diskriminacije dodjeljuje svim oboljelima u Srbiji, Makedoniji i Sloveniji

  • +16
  • +13

Mirni prosvjed građana "Novska za Anamariju i Kristinu - Spinraza za sve"

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Naglasili su da se taj lijek bez diskriminacije dodjeljuje svim oboljelima od te bolesti u Srbiji, Makedoniji i Sloveniji.

Ana Alapić, predsjednica Udruge roditelja vitalno ugrožene djece "Kolibrići", te Stjepan Zečević-Tadić i Josip Petrić kao očevi oboljelih osmogodišnjeg Gabrijela i osmogodišnje Jane, upitali su zašto taj lijek i u Hrvatskoj ne mogu dobivati svi bolesni od te bolesti.

Poručili su političarima da se odreknu svog luksuza i beneficija, a sredstva s tog naslova usmjere na liječenje djece.

Roditelji: Uskoro dolazimo na Markov trg

Svi okupljeni roditelji oboljele djece istaknuli su da neće odustati od svojih zahtjeva te poručili premijeru Plenkoviću da uskoro dolaze na Markov trg, kao što su to prije dvije godine učinili roditelji iz svih dijelova Hrvatske, najviše iz Splita i Omiša, koji su prosvjedovali ispred Banskim dvora kako bi dali podršku roditeljima čija djeca boluju od SMA tip 1, 2 i 3.

Oko lijeka Spinraza se danas oglasio HZZO, iz kojega su priopćili kako se u Hrvatskoj u ovom trenutku lijekom Spinraza (nusinersen) liječi 17 oboljelih od spinalne mišićne atrofije (SMA).

Istaknuli su kako u ovom trenutku nema novih znanstvenih dokaza koji bi opravdali promjenu sadašnjih kriterija na osnovi kojih je taj lijek stavljen na listu lijekova HZZO-a 10. svibnja prošle godine, odnosno uvršten na Osnovnu listu i listu posebno skupih lijekova HZZO-a za liječenje SMA tipa I, II i III, za djecu dobi do 18 godina koja nisu na mehaničkoj ventilaci

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!