ORIGINAL ILI...?

Kud Hasanbegović, tud i Starčević: Tajna slike bez koje bivši ministar ne može

08.05.2017 u 12:36

Bionic
Reading

Zlatko Hasanbegović današnje je dramatično obraćanje javnosti odradio ispred portreta Ante Starčevića. Isti portret bosanskohercegovačkog slikara Behaudina Selmanovića krasio je i njegov kabinet u Ministarstvu kulture. No je li riječ o istoj slici?

Tajnica Matice hrvatske Ana Kranjčić potvrdila je za tportal da je originalna slika i dalje kod njih nakon što ju je Hasanbegovićeva nasljednica Nina Obuljen Koržinek vratila Matici krajem prošle godine.

Hasanbegović je dakle današnje obraćanje odradio ispred reprodukcije Selmanovićeva portreta.

'Svatko ima pravo na svoj estetski odabir, pa tako i sadašnja ministrica. A u novonastalim okolnostima Starčeviću zapravo tamo više i nije mjesto. Možda bi u Ministarstvu kulture sada bolje odgovarali portreti Hrvoja Hribara iz HAVC-a ili v.d. intendanta riječkog HNK Marina Blaževića', komentirao je tada Hasanbegović vraćanje slike u Maticu.

Behaudin Selmanović (1915. –1972.) značajan je bosanskohercegovački slikar, zagrebački student koji je portret Ante Starčevića poklonio Filipu Lukasu, predsjedniku Matice hrvatske u periodu od 1928. do 1945.

Lukas je bio starčevićanac, no mnogi ovog povjesničara danas smatraju apologetom Nezavisne Države Hrvatske. Uspostavom Titove Jugoslavije, ovaj intelektualac osuđen je na smrt, kaznu je izbjegao bijegom u Austriju, a potom se skrasio u Rimu, u kojem je i umro 1957. godine.

Zahtjev za njegovom rehabilitacijom nedavno su pokrenule Željka Markić i udruga U ime obitelji. Tražile su od Županijskog suda u Zagrebu reviziju smrtne kazne za Lukasa.