'TO JE REVANŠIZAM'

Hasanbegović ljutit na Obuljen jer je uništila njegovo čedo - kulturna vijeća

11.04.2017 u 14:19

Bionic
Reading

Bivši ministar kulture i HDZ-ov saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović reagirao je na raspuštanje kulturnih vijeća koja djeluju pri Ministarstvu kulture te tu odluku ministrice Nine Obuljen Koržinek nazvao protuzakonitom, no ona je to demantirala pozivajući se na nedavnu odluku Upravnog suda koji je srušio odluku Zlatka Hasanbegovića vezano uz nepotvrđivanje Marina Blaževića na mjestu intendanta riječkoga HNK

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek donijela je krajem prošlog tjedna odluku o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća, potvrđeno je tportalu u Ministarstvu kulture, što znači da s djelovanjem prestaje šest vijeća čiji je sastav potvrdio bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović u srpnju 2016., a čije su odluke, mahom vezane uz financiranje nekih kulturnih programa, naišle na brojne kritike u javnosti, o čemu je tportal pisao.

Na njenu odluku o kulturnim vijećima, koja predlažu ci­ljeve kulturne politike i mjere za ­njezino provođe­nje te predlažu programe javnih potreba u kulturi koji se financiraju iz proračuna, ubrzo je reagirao Zlatko Hasanbegović te je u izjavi Novom listu rekao da je to politički i pravni presedan.

'Nisam raspuštao kulturna vijeća koja je imenovala ministrica Andrea Zlatar nego sam čekao da im istekne mandat', rekao je Hasanbegović za Novi list te dodao: 'Po toj bi logici sve odluke koje smo potpisali ja i ostali ministri, dok smo bili tehnički, trebalo staviti izvan snage. Kulturna vijeća su savjetodavna tijela, a zabrana imenovanja tehničkoj vladi ne odnosi se na to. Dakle ministrica Obuljen Koržinek postupila je protuzakonito. A kad je riječ o politici, ako je HDZ-ova ministrica poništila odluku HDZ-ova ministra u prethodnoj Vladi, ja to tumačim kao vrstu revanšizma. Naročito stoga što je ona prilikom primopredaje dužnosti, a poslije i u desetak intervjua, rekla da neće dirati kulturna vijeća.'

Podsjetimo, u izjavi tportalu Ministarstvo kulture pojasnilo je da je ministar kulture Hasanbegović donio odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća 4. srpnja 2016., nakon što je Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje Vladi Republike Hrvatske u cjelini 16. lipnja.

'Podsjećamo da je Zakonom o Vladi Republike Hrvatske propisano da, ako Hrvatski sabor prihvati ostavku predsjednika Vlade, Vlada će obavljati tehničke poslove do imenovanja nove Vlade. Nadalje, propisano je da od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti. Iznimno, Vlada može, u slučajevima kada je to nužno radi osiguranja nesmetanog rada tijela državne uprave ili drugih državnih tijela, imenovati vršitelja dužnosti', poručili su iz Ministarstva kulture za tportal.

Nakon reakcije svog prethodnika Zlatka Hasanbegovića Nina Obuljen Koržinek je u utorak na pitanje Hine je li njezina odluka bila zakonita, odgovorila je kako je dovoljno pročitati Zakon o primopredaji vlasti koji vrlo jasno govori da se imenovanja ne smiju događati u tehničkom mandatu. 'To je potvrdio i Upravni sud koji je srušio odluku gospodina Hasanbegovića vezano uz nepotvrđivanje gospodina Blaževića' (intendanta riječkoga HNK), rekla je. 

Ministrica smatra da nema potrebe oko toga stvarati veliku priču u medijima. 'Mi ćemo sutra raspisati javni poziv', rekla je dodavši kako je pozvala članove zainteresirane za rad da se jave kao i svi drugi pojedinci i udruge na natječaj.

Svi koji zadovoljavaju uvjete mogu se javiti, rekla je ministrica Obuljen Koržinek istaknuvši da će i dalje inzistirati na tome da se poštuju odluke vijeća i da se njihov rad valorizira i prepozna.