'USAMLJENI USPRKOS'

Evo kojom je slikom Nina Obuljen Koržinek zamijenila Starčevićev portret

18.11.2016 u 10:30

Bionic
Reading

Nakon što je objavljeno da je Ministarstvo kulture Nine Obuljen Koržinek vratilo portret Ante Starčevića koji je za svoj ured od Matice hrvatske posudio bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, iz Ministarstva kulture odgovorili su i na upit koja je slika nadomjestila rad Behaudina Selmanovića (Selampašića)

Slijedom niza izjava i napisa oko vraćanja Matici hrvatskoj slike Behaudina Selmanovića (Selampašića) 'Portret dr. Ante Starčevića', koja je dana na posudbu bivšem ministru dr. sc. Zlatku Hasanbegoviću, napominjemo kako je bivši ministar prilikom primopredaje dužnosti u Ministarstvu kulture posebno naglasio da je navedena slika na posudbi osobno njemu, što je i navedeno pod napomenom u primopredajnom zapisniku: 'Matica hrvatska daje navedenu sliku na posudbu gospodinu ministru dr. sc. Zlatku Hasanbegoviću'', navodi se u priopćenju koje je objavilo Ministarstvo kulture.

Podsjetimo, bivši je ministar u veljači ove godine u svoj ured unio sliku pravaša Ante Starčevića, što je izazvalo reakcije u javnosti. Ministarstvo je u svom priopćenju poslanom u četvrtak objavilo da je 15. studenog Starčevićev portret vraćen posuditelju te dodalo da je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u prostor Kabineta stavila sliku nedavno preminule suvremene hrvatske umjetnice koja je obilježila više od pola stoljeća suvremene umjetnosti i kulture, akademkinje Nives Kavurić Kurtović. Riječ je o ulju/temperi na platnu naslovljenom 'Usamljeni usprkos II' iz 1995. godine, dimenzija 169,7 x 80,9 centimetara.

'Sliku je Ministarstvo kulture na temelju ugovora o posudbi sklopljenog dana 2. srpnja 2013. godine posudilo od Muzeja suvremene umjetnosti', stoji u priopćenju Ministarstva kulture.