Granice srpske književnosti

Krstulović Opara (HDZ) pozdravio zajedničku izjavu HAZU-a i Matice

06.07.2023 u 17:19

Bionic
Reading

Zastupnik Andro Krstulović Opara (HDZ) pozdravio je zajedničku izjavu HAZU-a i Matice hrvatske kojom su te dvije institucije reagirale na Deklaraciju "Granice srpske književnosti", ističući da se u njoj naslućuje imperijalistička podloga za širenje stvarnih granica srpske države jednoga dana u budućnosti.

Deklaraciju , koju je koncem lipnja u Tršiću, rodnom mjestu Vuka Karadžića, iznjedrila 4. interkatedarska srbistička konferencija, potpisale su sve katedre za srpski jezik i književnost u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, svi pedagoški fakulteti, Matica srpska, Odbor za standardizaciju srpskog jezika, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Institut za jezik i Institut za književnost.

U toj Deklaraciji, kad se govori o granicama srpske književnosti, opet se poseže za dubrovačkom književnošću, s time da to sada čine na tankoćutniji način uvodeći termin "dvostruka pripadnost", navode HAZU i Matica.

Zajednička izjava "Nastavak srpske jezične i kulturne agresije na Hrvatsku, hrvatski jezik i književnost“ pisana je i analitičkim perom, kojim se suvereno demantira svaka njihova tvrdnja, rekao je zastupnik u četvrtak, ističući kako je, koliko zna, to prava zajednička izjava HAZU-a i Matice hrvatske.

Stoga pridružujem ovaj govor kako bih i na taj način skrenuo pozornost na zajedništvo hrvatskih intelektualaca u obrani hrvatskog jezika, književnosti, kulture, identiteta, poručio je Krstulović Opara u slobodnom saborskom govoru.  

Gašenje Glasa Istre: Tragedija za identitet Istre i otkazi

Zastupnica Katarina Peović pozvala je na solidariziranje s Glasom Istre koji se, kaže, očito gasi 1. srpnja, a novine idu pod riječki Novi list

"To nije tragedija samo za identitet Istre, nego se radi i o mnogobrojnim otkazima i o nemogućnosti da se, nakon što se to dogodi gašenje, lokalno stanovništvo informira o lokalnim pitanjima“, naglasila je.

Navela je da je Glas Istre 30. lipnja imao 53 radnika, a da je od 1. srpnja 20-ak novinara prebačeno "pod uvjetom pristanka u roku nekoliko sati“ u Novi list na određeno vrijeme, od jednog do tri mjeseca.

Kaže i da su drugi ostali zaposleni u poduzeću Glas Istre novine, koje više praktički nema posla. Formalno to znači da imaju godišnji odmor u srpnju, a nakon toga ništa, navodno će im biti još isplaćena plaća za lipanj, ali to nije sigurno, zatim čekanje stečaja, nekoliko mjeseci bez plaće da bi se otišlo, najvjerojatnije, bez otpremnine, rekla je Peović.

Raukar Gamulin upozorava na "istarsku Vruju"

Urša Raukar Gamulin (Možemo) upozorila je kako je sam vrh hrvatske obale zadnjih tjedana poprište najveće devastacije i uzurpacije pomorskog dobra u cijeloj državi, precizirajući kako misli na Savudriju.

U nekad idiličnom krajoliku, mirnoj i nedirnutoj kamenoj obali Savudrije događa se istarska Vruja na steroidima, samo je ovoga puta devastacija mnogo veća, a investitor daleko moćniji, kazala je. Navela je da su kontroverzni srpski tajkuni Kostić i Gajić na tom mjestu sagradili čudovišni imperij betona nazvan Petram Resort and Residences sa oko 200 apartmana i 55 vila.

 Pozvala je DORH da hitno ispita sve izdane dozvole i da istraži potencijalnu zloporabu položaja u tijelima grada Umaga i ministarstvima prostornog uređenja, zaštite okoliša i gospodarstva.