SPORNA NABAVA AVIONA

Krstičević: Zašto bih ja bio odgovoran? Zato jer radim na jačanju hrvatske vojske?

13.12.2018 u 13:48

Bionic
Reading

Saborski Odbor za obranu dobio je informacije o postupku nabave izraelskih vojnih zrakoplova, u kojem je došlo do zastoja zbog nesuglasica između Izraela i SAD-a. O svemu je pred novinarima progovorio i ministar obrane Damir Krstičević

Proces je vođen sustavno i temeljito, kazao je nakon sjednice Odbora za obranu ministar obrane Damir Krstičević. 'Kao što vidimo sada imamo izazove, ali vjerujem da će država Izrael i država SAD ta otvorena pitanja riješiti', kazao je Krstičević.

Podsjetimo, posljednjih dana u javnost je dospijela informacija da SAD blokira prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj. Naime, Izrael, koji je avione F-16 Block 30 kupljene od SAD-a sredinom 1980-ih modernizirao vlastitom tehnologijom u verziju Barak, prije prodaje Hrvatskoj mora te avione vratiti u prvobitno stanje, odnosno izvaditi iz njih svoju tehnologiju, čime oni više ne bi bili u verziji Barak.

Upitan kakve će zrakoplove Hrvatska na kraju dobiti, Krstičević kaže: 'Hrvatska inzistira od početka da dobijemo one zrakoplove koje smo tražili. Država Izrael se obvezala da ćemo dobiti te zrakoplove, i država SAD su dale odobrenje državi Izrael da može nuditi zrakoplov i da ga može prodati Hrvatskoj, piše čak i da možemo otići u inspekciju tih aviona.'

Prema pojašnjenju koje je došlo iz američkog veleposlanstva, Amerikanci, kad prodaju svoju vojnu opremu partnerima, obvezuju ih da u slučaju prodaje te opreme trećoj strani moraju zatražiti odobrenje vlade SAD-a, a prije odobrenja moraju je vratiti u izvorno stanje ili izvaditi eventualne vlastite nadogradnje. Prema procesu odobravanja transfera, naglašavaju u veleposlanstvu, obaveza je inicijalnog kupca da objasni ove uvjete trećoj strani. U našem slučaju, obaveza je bila Izraela da upozna Hrvatsku s činjenicom da joj ne može prodati verziju Barak, nego da bi, ako se Hrvatska odluči za njihovu ponudu, to mogli biti 'obični' avioni F-16 Block 30, kakve su kupili od Amerikanaca, bez izraelske tehnologije.

Iako su ga novinari to upitali nekoliko puta Krstičević danas nije odgovorio da li je Izrael Hrvatsku upozorio na američke uvjete.

'U zahtjevu za ponudu kojeg je Hrvatska dala da bi Izrael mogao dati ponudu, država Amerika je dala državi Izrael dopuštenje i tamo sve piše, i konfiguracija aviona i sve', kazao je Krstičević.

Na pitanje što se onda primijenilo ako je SAD dala dopuštenje, Krstičević je kazao da to treba pitati Izrael i SAD.

Krstičević jedanko tako nije konkretno odgovorio što će Hrvatska napraviti ako Izrael od SAD-a ne dobije odobrenje za prodaju zrakoplova pod uvjetima koje je tražila Hrvatska.

Upitan koliko će Hrvatska čekati dogovor SAD-a i Izraela, Krstičević je rekao da će čekati koliko god treba.

Kazao je da ne vidi zašto bi ga netko pozvao na odgovornost zbog problema u nabavi zrakoplova. 'Zašto bih ja bio odgovoran? Zato jer radim na jačanju hrvatske vojske? Zato što modernizirano hrvatsku vojsku?', kazao je Krstičević.

Novinare je zanimalo i je li Izrael u svemu 'preveslao' hrvatsku stranu. 'Proces je u tijeku. Na kraju procesa ćemo vidjeti', poručio je Krstičević.