velika drama

Plenković: Ili kupujemo F-16 kakav nam je ponuđen ili se natječaj poništava

11.12.2018 u 16:47

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka Vlade s hrvatskim županima komentirao je zaključke sa sastanka, ali i druge aktualne teme.

"Današnji peti sastanak Vlade sa županima bio je posvećen za četiri važne teme: Gospodarenje otpadom i vodno gospodarstvo, razvojni sporazumi i fond za sufinanciranje projekata EU-a, promjene u sustavu državne uprave i upravljanje državnom imovinom", rekao je premijer dodajući da je vođena vrlo otvorena rasprava između župana i ministara, javlja N1.

Kratko je komentirao je temu nabavke izralskih borbenih aviona.

  • +2
MiG-21 i izraelski borbeni avioni F-16 Barak zajedno u sklopu letačkog programa Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

"Još jednom ću ponoviti: Ova situacija s aspekta Vlade RH nije opterećujuća. Mi smo poslali posebna izaslanstva u Izrael i u SAD prije sklapanja dogovora. Teret dobivanja suglasnosti od SAD-a preuzela je izraelska strana. RH je sve napravila u dobroj vjeri, sukladno proceduri natječaja i svar je isključivo Izraela i SAD-a", kaže premijer. Što se tiče troškova modifikacije aviona, premijer kaže kako ih neće biti.

"Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bi bilo dezavuiranje samog natječaja", govori Plenković naglašavajući da su "stvari obavljene profesionalno".

Na tportalovo pitanje hoće li natječaj biti poništen, iz MORH-a su nam odgovorili: 'Kao što smo više puta naglašavali, Hrvatska inzistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi - u ponudi Države Izrael stoji višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 BARAK. Stoga nije moguća nijedna druga inačica VBA (višenamjenskog borbenog aviona, op.a.). Naglašavamo da je Republika Hrvatska provela sustavan i temeljit, zakonit proces i donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 te poštovala sve obveze. Proces je i dalje u tijeku.'