afera avioni

Krstičević: Spreman sam otići ako je to za dobrobit Hrvatske

03.01.2019 u 13:17

Bionic
Reading

Nakon što ga danima nije bilo u javnosti ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je izašao pred novinare i odgovarao na pitanja o nabavi borbenih aviona F-16 Barak od Izraela

Do tog posla, po svemu sudeći, neće doći zato što Amerikanci od Izraelaca traže da iz aviona, koje su oni nabavili od SAD-a sredinom 1980-ih, prije prodaje Hrvatskoj izvade sve izraelske nadogradnje i vrate ih u prvobitno stanje. S obzirom da u tom slučaju to više ne bi bili avioni s kojima su Izraelci pobijedili na natječaju, Hrvatska ih neće kupiti, već će se ići na poništenje natječaja.

Na pitanje jesu li on ili članovi stručnog povjerenstva otprije znali za taj vrlo važan američki uvjet, ministar je priznao kako nisu.

>>> Izraelski dužnosnik: Posao s Hrvatskom je mrtav, morat ćemo im se ispričati

'Nisam znao, niti je stručni tim znao za to. Želio bih reći da je vlada SAD-a dala predodobrenje za prodaju aviona Barak. Država Izrael je imala 3. listopada 2017. svu potrebnu dokumentaciju, uključujući odobrenje treće strane da može nuditi avion Hrvatskoj. Piše u tom papiru i prodaja', rekao je Krstičević i naglasio kako se ne smatra odgovornim te da ne može dati predodobrenje na uvid javnosti jer da je riječ o klasificiranom dokumentu.

Na opetovane upite novinara ispred zgrade Vlade hoće li podnijeti ostavku ako natječaj bude poništen Krstičević je ponavljao kako je već odlazio s dužnosti.

'Već sam odlazio s dužnosti. Uvijek sam spreman otići ako je to za dobrobit Hrvatske', rekao je, ponavljajući kako je cijeli natječaj proveden profesionalno i transparentno te naglašavajući kako je odgovornost za dobivanje dozvole za prodaju aviona bila na Izraelcima.

>>> Tko je kriv za fijasko s nabavom borbenih aviona? Kako god okrenete, prvi čovjek pobjedničke hrvatske vojske

Nije želio komentirati izjavu američkog veleposlanika Roberta Kohorsta da su Amerikanci dvije godine upozoravali Izrael i Hrvatsku da se avioni prije prodaje moraju vratiti u prvobitno stanje, već je rekao kako za to ne zna jer da Kohorst to nije rekao njemu.

  • +9
F-16 na Plesu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Ministarstvo obrane je od Izraela zatražilo očitovanje o tome može li isporučiti borbene avione kakve je ponudio na natječaju, a rok za to je 11. siječnja. Ukoliko stigne negativan odgovor, odluka o odabiru Izraelaca kao pobjednika natječaja, koju je Vlada donijela 29. ožujka 2018., bit će poništena.