prodaja aviona f-16

Izraelski dužnosnik: Posao s Hrvatskom je mrtav, morat ćemo im se ispričati

27.12.2018 u 21:31

Bionic
Reading

Američki ministar obrane na odlasku James Mattis odbio je zahtjev izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da smekša uvjete SAD-a za sklapanje posla od 500 milijuna dolara prodaje 12 borbenih aviona F-16 između Izraela i Hrvatske, objavila je izraelska televizija Channel 10. To je njihovom novinaru navodno rekao neimenovani izraelski dužnosnik

'Iz razloga koji mi ne razumijemo u potpunosti, Amerikanci su postrožili svoje uvjete i očigledno, mi smo pogrešno protumačili njihov odnos prema ovome poslu. Praktično, F-16 posao s Hrvatskom je mrtav i mi ne smatramo da je moguće postići sporazum koji bi pomirio uvjere SAD-a i hrvatske zahtjeve iz tendera', izjavio je izraleski dužnosnik, prenosi portal Obris.org.

Prema njegovim tvrdnjama izraelski premijer Netanyahu zvao je Mattisa prije dva tjedna - prije njegove ostavke - i pitao ga da smekša uvjete SAD-a. Mattis mu je odgovorio kako je na više tema izišao u susret Izraelu, ali kako na poslu s Hrvatskom ne može pokazati ikakvu dodatnu fleksibilnost.

Izraleski premijer je čak razmišljao zvati Marilyn Hewson, predsjednicu uprave Lockheed Martina koji proizvodi F-16, ne bi li je molio za pomoć, ali je na kraju, prema tvrdnjama izraleskog dužnosnika, od toga odustao jer je procjenio kako se radi o izgubljenoj stvari.

Podsjetimo, američki Kongres odobrio je izraelsku prodaju borbenih aviona F-16 Barak Hrvatskoj, no dozvola vrijedi samo za avione u originalnom stanju, onakve kakve je SAD prodao Izraelu prije 30-ak godina, bez izraelske nadogradnje.

  • +2
Krstičevićev let u američkom F-16 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nacionala garda Minnesote