slijedi novi natječaj?

Propada nabava aviona od Izraela. MORH ne želi ništa drugo osim Baraka, a njih ne može dobiti

  • Autor: Vanja Moskaljov
  • Zadnja izmjena 11.12.2018 16:04
  • Objavljeno 11.12.2018 u 14:53
Izraelski avioni F-16 Barak, kakve je Hrvatska željela kupiti

Izraelski avioni F-16 Barak, kakve je Hrvatska željela kupiti

Izvor: Profimedia / Autor: Alamy

Posao oko nabave borbenih aviona F-16 Barak od Izraela dobio je novi obrat, a po svemu sudeći, od njega neće biti ništa

Nakon što su objavljene informacije da SAD stopira prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj dok se na njima ne naprave preinake, odnosno iz njih izvadi izraelska tehnologija, tportal je poslao upit u Ministarstvo obrane hoće li ono poništiti natječaj ako Izrael pokuša isporučiti bilo koju drugu verziju osim one koja je bila na natječaju, a riječ je o verziji F-16 Barak, opremljenoj izraelskom tehnologijom.

Iz MORH-a su nam na upit odgovorili sljedeće: 'Kao što smo više puta naglašavali, Hrvatska inzistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi - u ponudi Države Izrael stoji višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 BARAK. Stoga nije moguća nijedna druga inačica VBA (višenamjenskog borbenog aviona, op.a.). Naglašavamo da je Republika Hrvatska provela sustavan i temeljit, zakonit proces i donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 te poštovala sve obveze. Proces je i dalje u tijeku.'

Podsjetimo, u petak je američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst izjavio da 'Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini, možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova bit će odobrena', napomenuvši pritom da Izraelci nemaju izbora nego poštivati američki zahtjev. Kohorst je tada rekao i kako Amerikanci dvije godine Izraelcima ponavljaju o kojim se tehničkim zahtjevima radi te da bez toga neće moći prodati svoje Barake Hrvatskoj. Pojasnio je i kako je pitanje tko će platiti prenamjenu aviona jer SAD i Lockheed Martin (tvrtka koja je proizvela avione F-16) moraju obaviti posao, naime 'oni su ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo'.

Testiranje F-16 Baraka u Izraelu

Izvor: MORH / Autor: Tomislav Brandt

>>> Tko je kriv za fijasko s nabavom borbenih aviona? Kako god okrenete, prvi čovjek pobjedničke hrvatske vojske

Američki zahtjev odnosi se na skidanje izraelske tehnologije iz aviona i vraćanje na 'običnu' verziju F-16 Block 30, kakvi su bili kada su ih kupili od SAD-a.

S obzirom na to da se na avionima moraju raditi preinake kojima oni prestaju biti u verziji Barak jer Amerikanci inzistiraju na tome, a da iz MORH-a poručuju da nijedna druga verzija ne dolazi u obzir jer je Izrael na natječaju sudjelovao s ponudom upravo za Barak, može se jasno zaključiti da od cijelog posla neće biti ništa. Jedino što bi moglo spasiti stvar bilo bi da se Amerikanci predomisle, a to se, s obzirom na riječi veleposlanika Kohorsta, neće dogoditi.

Sljedeći korak moglo bi biti raspisivanje novog natječaja, a nije isključeno ni da se Hrvatska odluči za drugorangiranu opciju na zadnjem natječaju, a to je bila ona švedskog SAAB-a za 12 aviona JAS-39 C/D Gripen koja je bila teška oko osam milijardi kuna.

  • +9
  • +6

F-16 na Plesu

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!