CIJELO JUTRO VIJEĆALi

Plenković prihvatio Krstičevićevu ostavku: Damir je moj prijatelj, nije politički odgovoran, ali sve je primio vrlo teško

08.05.2020 u 08:18

Bionic
Reading

Istraga bi trebala otkriti uzrok pada vojnog zrakoplova u kojemu su poginula dvojica vojnih pilota - natporučnik Marko Novković i kadet poručnik Luka Jagatić. Trenažni zrakoplov HRZ-a Zlin pao je jučer poslijepodne u Biljanima Donjim pokraj Zemunika, tijekom redovite obuke. Zbog svega iznenadnu ostavku podnio je ministar obrane Damir Krstičević

12.59 'Jutros sam održao sastanak s ministrom Krstičevićem koji me izvijestio o okolnostima pada školskog aviona. Zajednički smo izrazili žaljenje obiteljima dvojice hrvatskih vojnika. Kao što znate, jučer je ministar podnio ostavku. Održali smo razgovor jutros. Ja osobno ne vidim nijedan razlog na koji bi mogao povezati političku odgovornost s padom zrakoplova, ali sam razumio da ga je ova situacija osobno izrazito pogodila. On je sam bio vojnik, general Hrvatske vojske, moj najbliži suradnik i iznad svega moj prijatelj. Budući da ga cijenim kao čovjeka i prijatelja odlučio sam prihvatiti njegovu ostavku. Ne zato što je odgovoran, mogu reći da on sigurno nije odgovoran. Ovakve se nesreće nažalost događaju, i žao mi je što je pogođen toliko da je osjetio potrebu da napravi pauzu. Poštujući ga, ja sam tu njegovu ostavku prihvatio', rekao je Plenković.

'Neću predlagati novog ministra nego će jedan od postojećih državnog tajnika dobiti ovlasti da vodi ministarstvo u sljedećim mjesecima', rekao je Plenković.

'Računam na njega, on je član predsjedništva HDZ-a. On uzima jednu pauzu. Osjetio sam da mu je ljudski to potrebno jer je stupanj prijateljstva među nama toliko snažan. Njemu je danas teško', dodao je Plenković upitan računa li na Krstičevića u HDZ-u.

Andrej Plenković prihvatio ostavku ministra obrane Damira Krstičevića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

12.40 Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je u petak da ministar obrane Damir Krstičević nije bio dobar ministar i da je već ranije trebao otići.

"Ministar Krstičević nije bio dobar ministar, nije dobar ministar i već je trebao otići”, ustvrdila je Mrak Taritaš te, među ostalim, podsjetila na propali posao s nabavom borbenih aviona.

Dodala je kako nije sigurna da će treću po redu Krstčevićevu ostavku premijer Andrej Plenković prihvatiti istaknuvši kao je Krstičević bio šef kampanje Plenkovića na izborima za predsjednika HDZ-a.

Mrak Taritaš smatra da ministar mora biti odgovoran i razuman, ne smije odlučivati na prečac , a kada odluku donose mora iza nje stajati.

"Neozbiljno je da ministar obrane već treći put na razini emocije nudi ostavku”, ustvrdila je na konferenciji za novinare u Saboru.

12.22 Uskoro se očekuje izjava premijera Andreja Plenkovića.

12.20 Vojni analitičar Igor Tabak bio je gost N1 Studija uživo u kojem je komentirao ostavku ministra Krstičevića te situaciju u resoru obrane.

Govoreći o odgovornosti ministra Krstičevića, Tabak je kazao da tu treba razdvojiti dvije stvari. 'Jedno su incidenti, ma koliko oni stravični bili. Nažalost, te stvari se događaju, koliko god to ružno zvučalo. No treba sagledati i drugu stranu, a to je da je bilo incidenata koji nisu bili prijavljivani', rekao je Tabak.

Rekao je kako je Hrvatska zemlja u kojoj se ostavke, ako se i nude, često ne prihvaćaju.

'Činjenica je da ova nezgoda nije imala direktne veze s prvim čovjekom sustava. Za ministra je puno osjetljivije bilo razdoblje prošle godine s interpelacijom zbog propalog posla nabave borbenih aviona', kaže Tabak.

'Samo nekoliko tjedana pred izbore, ovakve geste imaju potpuno drugačiji značaj nego u doba koje nije predizborno', istaknuo je zaključno.

11.37 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je ustvrdio da zbog jučerašnje nesreće vojnog aviona u kojoj su poginula dva pilota nema direktne odgovornosti ministra Damira Krstičevića, ali da je jasno da ima puno problema u sigurnosnom i obrambenom sustavu.

'Ovdje nema direktne odgovornosti ministra obrane Damira Krstičevića, ali je činjenica da je ovo već druga nesreća u kratkom periodu i da četvrta ministrova ostavka definitivno upozorava na brojne probleme u sustavu sigurnosti zemlje i u Hrvatskoj vojsci', ocijenio je Bernardić na konferenciji za novinare.

Smatra da bi ova ostavka bila moralan čin kada ne bi dolazila, kako se špekulira, samo sedam dana prije raspuštanja Hrvatskog sabora, a ovako se postavlja pitanje ima li ona uopće smisla.

'Ovo je četvrta Krstičevićeva ‘ostavka’, problema u tom sustavu je očito puno i ovo loptanje s davanjem i neprihvaćanjem ostavke nije za ozbiljne ljude i ozbiljnu Vladu', rekao je Bernardić.

Podsjetio je da je ovo već 15. ministar koji odlazi iz ove Vlade. 'Kako je netko rekao, kada ti ode 15 ministara iz Vlade u kojoj ih ima 20, onda više nije problem u njima, problem je u tebi. Kada ti ode 15 ministara, o sebi si sve rekao', poručio je Bernardić premijeru Andreju Plenkoviću.

11.27 Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u petak je kao odgovoran čin ocijenio ostavku ministra obrane Damira Krstičevića nakon nesreće u kojoj su poginula dvojica pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ističući kako to nije situacija za prikupljanje političkih bodova.

'Ostavka ministra obrane Damira Krstičevića je odgovoran čin. Nije sada vrijeme za bilo kakvo politiziranje i prozivanje ministra u ovako tragičnoj situaciji. U svakoj ozbiljnoj državi elementarna je pristojnost nakon ovakvih tragedija dati ostavku. Nije vrijeme za napadanje i skupljanje političkih bodova', ustvrdio je Grmoja na konferenciji za novinare.

11.20 Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u N1 studiju uživo da se nije čuo s ministrom obrane Damirom Krstičevićem od jučerašnje tragedije i podnošenja ostavke.

'To je velika tragedija, ljudi su stradali. Koliko sam shvatio, u tijeku je sastanak s premijerom Plenkovićem, a treba li prihvatiti ostavku, to je pitanje za premijera', komentirao je Bošnjaković.

10.55 Predsjednik Zoran Milanović kazao je da je jučer odmah dobio izvješće o nesreći od načelnika Glavnog stožera. 'Za sve drugo će trebati pričakati rezultate istrge. To je opasan posao i tu se gube ljudski životi', rekao je Milanović novinarima nakon posjete Modernoj galeriji.

Govoreći o ostavci ministra Damira Krstičevića, Milanović je kazao: 'Zbog ovog ne bih tražio njegovu ostavku prvi dan. To je jeftino i kratkog daha. Na kraju se sve utvrdi.'

Hoće li ostavka biti prihvaćena, Milanović je rekao da to ne zna.

A da li je trebao podnijeti ostavku? 'Teško je govoriti izvan konteksta. Ako se događa nonstop, onda da. Ali zbog ovog, ne znam', rekao je Milanović, prepričavši da se s Krstičevićem čuo jučer nakon nesreće no da ostavku nije spominjao.

'To su delikatne stvari i ponavljam, nesreće su se događale, može se dogoditi i za tjedan dana. Može biti posljedica nemara, može biti nesreća. Zbog respekta prema tim ljudima koji su poginuli ne bih upirao prstom', rekao je Milanović.

10.50 U Banske dvore, javlja N1, stigli su i neki koalicijski partneri poput Gorana Dodiga iz HDS-a i Branimira Glavaša iz HDSSB-a.

10.34 U Vladu je stigao i posebni savjetnik premijera Robert Kopal.

10.31 U Ministarstvu obrane u petak od 9 sati otvorena je knjiga žalosti za poginule pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), natporučnika Marka Novkovića i poručnika Luke Jagatića.

10.25 'On je ponudio ostavku i sve će ovisiti o razgovoru njega i premijera', kazala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u programu televizije N1.

'Ovo je teška situacija i prije svega treba izraziti sućut obiteljima poginulih', dodala je.

10.22 'Razumijem ministra, on je posebno motiviran kad su u pitanju vojnici. Reagirao je emotivno, ima puno ožiljaka iz rata i razumijem da je on emotivan i da na taj način, nakon druge nesreće u pet mjeseci, reagira', kazao je na ulasku u Vladu predsjednik HDZ-ovog kluba zastupnika Branko Bačić na ulasku u Vladu.

Upitan treba li premijer prihvatiti ostavku Krstičevića, Bačić je kazao: 'Nisam u poziciji predsjednika vlade i to će biti odluka koja će biti rezultat njihovog razgovora.'ž

Bačić smatra da, ako i ode s pozicije ministra, Krstičević može i dalje biti u političkom životu i biti na listama HDZ-a.

10.09 Brigadir Željko Ninić, zapovjednik 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, komentirao je tragičnu nesreću pada aviona ZLIN u kojoj su u četvrtak stradala dva pripadnika Hrvatske vojske.

'Jučer je formirano istražno povjerenstvo koje se i danas nalazi na licu mjesta. Sve će učiniti da skupi što više relevantnih dokaza kako bi se utvrdili stvarni uzroci nesreće. Ostatke zrakoplova smo spremni prevesti u Zemunik ako institucije dopuste. Nismo imali problema s ovakvim tipom aviona dosad, a što se tiče modela, nije imao gotovo nikakvih primjedbi od strane pilota', rekao je brigadir Željko Ninić za N1.

'Na zrakoplovu je neposredno prije leta, prošlog tjedna proveden opsežan stosatni povremeni pregled kao dio redovnog održavanja, nakon čega je proveden probni let. Probni pilot nakon tog održavanja nije imao nikakvih primjedbi na ponašanje aviona', rekao je Ninić.

10.05 U Vrbovcu je zbog pogibije pilota Luke Jagatića proglašen dan žalosti.

9.58 Od poginulog pilota Marka Novkovića na Facebooku se oprostio i njegov kolega Denis Smajo.

'Danas sam imao čast biti na letačkom ručku s kolegom Markom, prije samog letenja. Nevjerojatno što ti je život. Toliko godina ništa, i onda sad u ovoj godini već četvorica kolega kojih više nema. Zapitaš se da li je to moguće i zapitaš se zašto? Ovo je životni poziv koji sa sobom jednostavno nosi velike rizike posla, i to valjda tako mora biti. Izražavam iskrenu i duboku sućut obitelji mojih dvojice kolega', napisao je Smajo.

9.15 Nešto prije 9 sati u petak je u Banske dvore došao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, a koju minutu kasnije i premijer Andrej Plenković koji bi s njim trebao razgovarati o ostavci koju je podnio nakon što su jučer u zrakoplovnoj nesreći poginula dva pilota HRZ-a. Kako javlja N1, u Banske dvore stigao je i ministar branitelja Tomo Medved.

8.29 'Razumijem ministra, i sam bih postupio jednako na njegovom mjestu', kazao je za Večernji list SDP-ov član saborskog Odbora za obranu Franko Vidović.

Smatra kako ministar obrane nije izravno odgovoran za smrt dvojice pilota, kao ni za prethodnu nesreću u kojoj su u siječnju smrtno stradala dvojica pilota helikoptera. 'No, odgovoran je za sustav i njegovo funkcioniranje. Očito je da su u posljednje tri godine u sustavu eskalirali problemi s kojima se ministar ne može nositi', kaže Vidović.

Na pitanje očekuje li da će Krstičević ovoga puta doista odstupiti s pozicije, s obzirom da je ostavku i ranije podnosio, odgovara kako je to pitanje njegove i Plenkovićeve vjerodostojnosti.

>>>Sve Krstičevićeve 'ostavke': Požari u Splitu, podcijenjena vikendica, propala nabava F-16 i pad helikoptera kod Zlarina<<<

Podsjetimo, ministar Damir Krstičević zbog jučerašnje nesreće je podnio ostavku na mjesto ministra obrane i potpredsjednika Vlade. O njoj će razgovarati danas s premijerom Plenkovićem. Kada će se točno dvojac sastati još nije poznato.

Ministar gospodarstva Darko Horvat je u emisiji Otvoreno na HRT-u rekao da su Plenković i Krstičević razgovarali nakon zrakoplovne nesreće. 'Poznavajući emotivnost kolege Krstičevića, ali i znajući da u ovom trenutku nema nikakvog razloga za takav njegov korak, nema tu njegove odgovornosti, sutra (u petak, op.a.) će se dogoditi sastanak. Premijer Plenković i gospodin Krstičević sjest će za stol i nakon toga bit ćemo, siguran sam, pravovremeno izvješćeni o konačnoj odluci', rekao je.

  • +37
Damir Krstičević podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Svoju reakciju na ostavku ministra danas je najavio i predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović.