KAKO SU 'PRAVILI' EURE?

Krivotvoritelji pali kad su lažni novac prodali policajcu

27.03.2013 u 22:20

Bionic
Reading

Krivotvorene novčanice eura uhićeni krivotvoritelji najprije su pojedinačno stavljali u optjecaj kupujući cigarete i pivo na benzinskim postajama, kao i pametne mobitele preko malih oglasa, a potom su našli čovjeka zainteresiranog za otkup veće količine lažnih novčanica. Pokazalo se, kako rekonstruira Jutarnji list, da je 'kupac' zapravo prikriveni policijski istražitelj

Nakon duljeg dogovaranja suradnje i probnih razmjena, osumnjičenici su nedavno dogovorili prvu veću prodaju krivotvorenih novčanica u apoenima od 50 eura. Osumnjičeni Tihomir P. (56) preuzeo je od organizatora grupe Dražena P. (34) ukupno 2.967 novčanica od po 50 eura koje su tiskane u radionici bjelovarskog obrtnika Saše K. (46). Potom je, kako prenosi Jutarnji list, Tihomir P. došao na dogovoreni sastanak s 'kupcem' koji mu je za 150.000 eura krivotvorina predao iznos od 32.800 eura.

Novac koji je dobio osumnjičenik bio je pravi, ali posebno označen i unaprijed popisanih serijskih brojeva novčanica. Potom je uslijedila policijska akcija uhićenja osumnjičenika u Zagrebu te na području Varaždina, Čakovca i Koprivnice.

Uhićeno je 11 osoba zbog sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja krivotvorili i stavljali u optjecaj krivotvorene novčanice od 50 eura. Grupu na čelu s Draženom P. i vlasnikom 'tiskare' iz Bjelovara Sašom K. tereti se da su u optjecaj stavili više od 170.000 eura lažnog novca, odnosno najmanje 3.406 novčanica od 50 eura.

Policija je pripadnike krivotvoriteljske skupine počela tajno nadzirati još krajem prošlog ljeta, doznaje Jutarnji list, pa se uz odgovarajuće sudske naloge pojedine od njih pratilo i prisluškivalo, te je ubačen i prikriveni istražitelj.


Kvalitetu izrađenih novčanica prvo su 'provjeravali' sitnim pojedinačnim kupnjama na benzinskim postajama u Varaždinu i Koprivnici, potom su ih pokušavali unovčiti u Italiji ili su lažnim eurima plaćali skupe mobitele. Na kraju su, u veljači, stupili u kontakt s osobom zainteresiranom za otkup lažnih eura. Ispostavilo se da je kupac bio tajni policijski agent.

Osumnjičeni su nakon uhićenja ispitani u USKOK-u. Glavni osumnjičenici branili su se šutnjom.