potvrđivanje ministara

Odbor za Ustav podržao Božinovića, Marića i Malenicu; Budući ministar uprave: Smatram da treba smanjiti broj jedinica lokalne samouprave

19.07.2019 u 09:36

Bionic
Reading

Nakon jutrošnje sjednice Kluba HDZ-a, na kojoj je premijer Andrej Plenković predstavio nove ministre zastupnicima svoje stranke, krenula su i prva predstavljanja na odborima. Prvi je na redu bio Odbor za Ustav čija je sjednica trajala punih pet sati

14:21 Odbor za Ustav sa sedam glasova za i četiri protiv podržao je Davora Božinovića za potpredsjednika Vlade. S jednakim brojem glasova za i protiv potvrđen je i Zdravko Marić za potpredsjednika Vlade za gospodarstvo. Odbor za Ustav jednakim brojem glasova podržao je i Ivana Malenicu kao ministra uprave.

13:55 Za smanjenje broja jedinica lokalne samouprave morat ćete imati političku podršku, poručio je Malenici Bauk. 'Kažete da ćete učiniti sve da se odluka Ustavnog suda u Vukovaru primjeni. Jedino što možete je poslati inspekciju da utvrdi da li je sve u redu. I ako nije podnijeti prekršajnu prijavu', kazao je Bauk.

Kako u svom izlaganju nije postavio pitanje Malenica je kazao da nema odgovora jer nije dobio ni pitanje.

13:43 Na sjednici Odbora za Ustav konačno je krenulo ispitivanje kandidata za novog ministra uprave Ivana Malenice. Grbin je na početku ponovio da je Malenica ovdje samo zato što je Kuščević mešetario s nekretninama.

Malenicu je upitao koji je njegov stav oko Zakona o sprečavanju sukoba interesa i jesu li ovlasti Povjerenstva prevelike. Pitao je i misli li da Hrvatska ima previše jedinica lokalne i regionalne samouprave, te što će napraviti s Zakonom o referendumu.

Vezano uz ovlasti Povjerenstva, Malenica je kazao da se trebaju popuniti neke pravne praznine. Bez sveobuhvatne analize teško je utvrditi je li jedinica lokalne samouprave previše, poručio je Malenica. Na dodatno pitanje kazao je kako smatra da treba smanjiti broj jedinica lokalne samouprave.

'Učinit ću sve da se odluka Ustavnog suda u Vukovaru primjeni', poručio je.

13:32 SDP-ov Arsen Bauk pitao je Marića kakav je njegov osobni odnos s Antom Todorićem. 'Moje zaposlenje u Agrokoru bilo je 4 godine. Ja sam javni dužnosnik i javna osoba i sve što radim je predmet interesa javnosti. I ja sam toga svjestan. U Agrokoru sam radio kao izvršni direktor, uvijek sam imao vrlo korektan i profesionalan odnos s Todorićem. I kao poslodavac i predsjednik Uprave teme su nam uvijek bile isključivo gospodarske. Nakon odlaska iz Agrokora, nikada svojim poznanicima okretao leđa niti ću. U jednom trenutku smo se dogovorili da se vidimo i to u trenutku kada on više nije bio predsjednik uprave. Jedan ugodan razgovor o različitim temama', kazao je Marić.

Bauk je imao dodatno pitanje. 'Vi ste puno povezaniji s Todorićem od Nataše Novaković, čije je izuzeće tražio premijer zbog njene povezanosti s Todorićem. Smatrate li da je ovo što je premijer napravio zlouporaba prava u postupku?', pitao je Bauk.

'Ne želim komentirati druge slučajeve, ne mogu niti znati kakvi su odnosi drugih osoba', poručio je Marić.

12:54 Grbin je Marića pitao je li i on tražio izuzeće Nataše Novaković, da li je dok je radio u Agrokoru susretao Natašu Novaković. Imao je i pitanja o ekonomiji pa je pitao za efekte smanjenja PDV-a na prehrambene proizvode jer se prema tvrdnji Grbina cijene proizvoda nisu smanjile. 'Da li je za Uljanik i 3. maj sve gotovo', pitao je Grbin.

'Nisam tražio izuzeće Novaković. Ne znam kada sam prvi put upoznao Novaković, da li je to bilo dok sam radio u Agrokoru, moguće', odgovorio je Marić.

'Fakti su fakti, činjenicu su činjenice. Nisam govorio da snižavanje PDV-a ima sigurne implikacije na snižavanje cijena. Rekao sam da tržište treba odraditi svoje', kazao je Marić o efektima smanjenja PDV-a na prehrambene proizvode.

12:43 Nakon tri sata rasprave o Božinoviću, članovi Odbora za Ustav konačno su počeli postavljati pitanja Zdravku Mariću, kojeg se predlaže za potpredsjednika Vlade za gospodarstvo.

Među prvima je pitanje postavio Mostov Robert Podolnjak. 'Zašto je zbog istovjetne odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o povredi načela obnašanja dužnosti u aferi Hotmail jedna dužnosnica Vlade mora napustiti svoju funkciju, a drugi bude unaprijeđen u potpredsjednika Vlade', pitao je Podolnjak.

11:29 Osim Pupovca imenovanje novih potpredsjednika Vlade i ministara podržao je i HDZ-ov Branko Bačić. 'Odluke Ustavnog suda se trebaju poštivati i provoditi. Slagali se mi s njima ili ne. Ustavni sud nije vukovarskom vijeću naložio proširenje opsega prava manjina', poručio je Bačić.

'Od 20 članova Vlade i ja bih Vas izabrao, ali nije vam neka konkurencija', rekao je Bauk Božinoviću.

11:00 'Nema pitanja na koje pučka pravobraniteljica nije dobila odgovor, nema dokumenta koji nije dobila, ali nema osnove da itko traži ulaz u informacijski sustav bilo koje institucije', poručio je Božinović na pitanje o odnosima s pučkom pravobraniteljicom.

10:44 SDSS-ov Milorad Pupovac kritizirao je način rasprave na odboru jer nema nikakvih ograničenja za govor i zbog toga što svi govore bez reda. Božinovića je priupitao o migrantima. 'Ne možemo na to govoriti lakonski s 'čuvamo granicu'. Oni ne prolaze svojom voljom nego u ratnim okolnostima. Neophodno je da nađemo balans između kontrole granica i postupanja policije', kazao je Pupovac.

10:27 Plenković je otišao predstaviti ministricu poljoprivrede na drugi odbor, no pobunio se Mostov Robert Podolnjak kazavši da premijer mora ostati do kraja na odboru. 'Pokažite mi gdje to piše', kazao je Podolnjaku Reiner.

10:21 Božinović je kazao da iz odluke Ustavnog suda nije vidio nikakvu obvezu uvođenja dvojezičnih ploča u Vukovaru, ali da je vidio sugestiju o toleranciji i dijalogu.

'Nisam čuo Kopalovu izjavu, ali to nije iz nadležnosti unutarnjih poslova niti nešto čime bih se ja bavio kao potpredsjednik Vlade', dodao je.

10:08 'Hrvatska policija provodi zaštitu granice u skladu sa zakonom. O postupanjima policije mogli ste se informirati iz onog što je službeno, ali i iz drugih izvora. U službenim izvorima nikada nismo govorili o push-backu. Odbijam da se to koristi', odgovorio je Božinović Grbinu.

Priznao je da je bilo slučajeva prekoračenja ovlasti po pitanju migranata, no da je to sporadično i da su ti službenici sankcionirani. 'Migranti, kada se pojave na granici, njih se upozori i oni se vraćaju', dodao je.

Što se tiče navoda policajaca, ja ne znam za takve, kazao je Božinović. 'Policija reagira na svaki taj navod i sve se promptno istražuje', poručio je Božinović.

10:06 Hrastov Hrvoje Zekanović kazao je da je izigran Sabor i da je ovo trebalo ići na plenarnu sjednicu. Reiner mu je kazao da pročita poslovnik i utvrdi da se rasprava vodi na odborima. 'Da ste pročitali Poslovnik, to biste znali', kazao je Reiner.

  • +20
Saborski Odbor za ustav Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

9:57 'Pojasnio je razloge za rekonstrukciju Vlade, da neopterećeni medijskim konotacijama nastavimo provoditi program Vlade', odgovorio je Plenković.

Grbinu je spočitnuo da stvara atmosferu da je netko kriv. 'Nikada neću dopustiti da netko meni osobno ili ovoj vladi lijepi etikete i epitete za korupciju. Možete nas ne voljeti, možete nas mrziti kao neki ovdje, no neću dopustiti da lijepite etikete', kazao je Plenković.

Etikete vam ne lijepim ja, odgovorio je Grbin. 'Etiketu korupcije zalijepio vam je Kuščević mešetarenjem nekretninama, Tolušić, Žalac, Marić', pobrojao je Grbin. 'S vama korupcija uvijek dolazi u prvi plan', rekao je.

9:54 'Pretpostavljam da znate što je push-back na granici. Smatrate li i vi kao predsjednica da je push-back na granici u redu? Objasnite mi koji je pravni temelj push-backa na granici. Molim da se osvrnete na navode policajaca da im je naređeno da provode nasilje prema migrantima', pitanja su koja je Grbin postavio Božinoviću, a tražio je i njegov stav o odluci Ustavnog suda o Vukovaru.

'Gospodin Kopal je 5. lipnja ove godine izjavio da ono što radi SOA on neće iznositi javno te je rekao da ima pristup klasificiranim podacima. Koji je pravni temelj za to i je li to u redu', pitao je Grbin Božinovića.

9:49 Krenula je rasprava o Božinoviću. Prvi se javio SDP-ov Peđa Grbin. 'Čekao sam da čujem hoće li premijer reći zašto smo mi uopće danas ovdje, zbog čega su gospoda koja su do sada obavljala te funkcije, poput Kuščevića, Tolušića, otišla iz Vlade', kazao je Grbin.

'Raspravu o Malenici ne bismo provodili da se nisu dogodile afere, da Kuščević nije godinama sustavno kršio zakon, mešetario nekretninama', dodao je Grbin. 'Malenica će svoju dužnost obavljati pod teretom onog što je radio njegov prethodnik', poručio je Grbin.

9:47 'Treći član je naš novi kolega Ivan Malenica, koji dolazi s mjesta dekana Veleučilišta u Šibeniku. Jedan je od dva najmlađa ministra u Vladi, pred doktoratom je na Pravnom fakultetu, bavi se upravnim pravom, razumije svu ključnu tematiku iz domene Ministarstva uprave', kazao je Plenković.

9:44 Drugi potpredsjednik Vlade, nastavio je premijer, bit će Zdravko Marić, koji je radio u privatnom sektoru u Agrokoru, ali je prije bio i državni tajnik. 'Njemu će kao potpredsjedniku za gospodarstvo biti prioritet uvođenje eura', poručio je Plenković. Govoreći o Mariću, pobrojao je i ekonomske rezultate Vlade.

9:41 Andrej Plenković krenuo je s predstavljanjem novih članova Vlade. Božinović će, kazao je, kao potpredsjednik biti zadužen za vanjsku i europsku politiku te ljudska prava. Premijer je nabrojao sve što je Božinović bio u životu, od veleposlaničkih mjesta.

'Budući da ga dobro poznam te da predano radi svoj posao, smatram da će kvalitetno i uspješno moći voditi ovu koordinaciju koja se tiče vanjskih i unutarnjih poslova jer je jedan od naših prioriteta ulazak u šengenski prostor', kazao je Plenković.

9:39 Predsjednik odbora Željko Reiner na početku sjednice zamolio je članove odbora da ne procjenjuju ministre Božinovića i Marića kakvi su ministri nego kakvi su potpredsjednici Vlade.

9:38 Započela je sjednica Odbora za Ustav. Osim članova odbora, na sjednicu su došli i drugi zastupnici. Oni imaju pravo sudjelovanja u raspravi, no ne mogu glasati na kraju sjednice.

9:35 Premijer Plenković stigao je na predstavljanje novih članova Vlade na sjednici Odbora za Ustav.

Čak sedam ministara i dva nova potpredsjednika Vlade bit će predstavljeni tijekom petka na sjednicama saborskih odbora.

Prvo predstavljanje održava se na sjednici Odbora za Ustav, od kojeg podršku traže novi potpredsjednici Vlade Davor Božinović i Zdravko Marić te novi ministar uprave Ivan Malenica.