ODBOR ZA UNUTARNJU POLITIKU

Kreće nadzor MUP-a zbog Linića, ali ne zna se kakav

25.05.2011 u 11:47

Bionic
Reading

Odbor za unutarnju politiku Hrvatskog sabora imenovao je skupinu od pet članova koja će od danas nadzirati MUP i pokušati utvrditi jesu li točne tvrdnje SDP-ovca Slavka Linića da se iza anonimne prijave protiv njega krije vrh policije

Protiv Slavka Linića podnesena je anonimna prijava zbog sumnji u ratno profiterstvo 1991, dok je bio gradonačelnik Rijeke i šef Kriznog štaba, nakon čega je on od Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zatražio da se uputi nadzor u MUP. Zahtjev mu je nakon za javnost zatvorene sjednice Odbora jednoglasno odobren te će predsjednik Odbora Ranko Ostojić (SDP) i članovi Igor Dragovan (SDP), Josip Friščić (HSS), Tomislav Čuljak (HDZ) i Ivan Šantek (HDZ) od danas 'nadzirati' MUP.

Naime, Linić tvrdi da iza anonimne prijave zbog ratnog profiterstva stoji vrh MUP-a i policije, odnosno ministar Tomislav Karamarko i ravnatelj policije Oliver Grbić, te misli da je žrtva zlouporaba u policijskom poslovanju.

Predsjednik Odbora Ostojić objasnio je da će ta skupina provjeriti jesu li navodi zastupnika Linića točni te obaviti razgovore u DORH-u po tom pitanju, ali nije naveo na koji će to način članovi skupine nadzirati MUP. 'Odbor je upravno-parlamentarno tijelo čiji je zadatak parlamentarni nadzor. U cilju je zaštite prava građana i institucija sustava da se utvrdi točnost ovih navoda', rekao je Ostojić. 

Skupina nema određen rok kada mora završiti posao, premda je rečeno da se zadatak treba odraditi 'žurno, u cilju što kvalitetnijih informacija'.

Inače, na Odbor za unutarnju politiku ni danas nije došao ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, koji je trebao iznijeti godišnje izvješće o radu MUP-a. Poslao je svog izaslanika, državnog tajnika Ivicu Buconjića