SJEDNICA VLADE

Kreće izgradnja Pelješkog mosta, Butković pokazao 3D videoanimaciju

16.02.2017 u 10:14

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade izrazio je zadovoljstvo zimskim ekonomskim prognozama Europske komisije koja je procijenila da će hrvatski BDP u 2017. porasti za 3,1 posto, a ministar prometa Oleg Butković predstavio je projekt izgradnje Pelješkog mosta, čija je cijena procijenjena na 420 milijuna eura

'To je povećanje prognoze rasta hrvatskog gospodarstva. Raduje nas i daljnje smanjenje stope nezaposlenosti', rekao je Plenković.

Premijer je najavio da će idućeg tjedna Vlada održati sjednicu u Sisku te je sve ministre pozvao da do tada pripreme sve projekte koji se tiču Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Ministar prometa Oleg Butković predstavio je projekt izgradnje Pelješkog mosta, čija je cijena procijenjena na 420 milijuna eura.

'Pelješki most je najvažniji geostrateški projekt. Donošenjem današnje odluke osigurat ćemo novac za izgradnju mosta, prilaznih cesta i obilaznice oko Stona. Ovom odlukom Ministarstvo prometa će osigurati novac za izgradnju Pelješkog mosta dok čekamo odluku EU-a o sufinanciranju.

Očekujemo da će EU sufinancirati izgradnju Pelješkog mosta u iznosu do 85 posto, odnosno 357 milijuna eura', rekao je ministar Butković. Kolegama ministrima pokazao je 3D prikaz budućeg mosta.

Vlada je odobrila da se iz proračunske zalihe izdvoji 431 tisuća kuna, koliko iznosi PDV za nabavku računala što će se donirati hrvatskim školama.

Riječ je o projektu 'BBC micro:bit - STEM revolucija u školama' Instituta za razvoj i inovaciju mladih. Vlada je posebno zbog toga zahvalila Nenadu Bakiću, suosnivaču spomenutog instituta.