AFERA KAMIONI

Krajem kolovoza prvi svjedoci na novom suđenju Rončeviću

11.07.2013 u 13:45

Bionic
Reading

Prvi svjedoci na ponovljenom suđenju u ‘slučaju kamioni’ trebali bi biti ispitani krajem kolovoza nakon što je danas na zagrebačkom Županijskom sudu čitana dokumentacija s prvog suđenja bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću.

Iako su Rončević i Bačić nepravomoćno osuđeni na četiri odnosno dvije godine zatvora jer su kupnjom skupljih i lošijih Ivecovih kamiona za Hrvatsku vojsku državu navodno oštetili za 10,2 milijuna kuna Vrhovni je sud zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja zatražio novo suđenje.

Kao prvi svjedok 27. kolovoza pred novim sudskim vijećem trebao bi se pojaviti Darko Pintarić, koji je u vrijeme sporne nabavke kamiona bio načelnik Odjela za promet u upravi za logistiku Glavnog stožera Oružanih snaga.
Pintarić je bio prvi svjedok i u ranijem postupku kada je, suprotno tvrdnjama Rončevićeve obrane, kazao da su jeftiniji MAN-ovi kamioni udovoljavali traženim tehničkim uvjetima i NATO standardima.

Prvi ministar osuđen nakon tzv. uskočke istrage od početka je tvrdio da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je ‘aferu kamioni’ spomenuo još u predizbornoj kampanji 2005.
Rončević je isticao da nije bilo nepravilnosti pri nabavi 39 vojnih kamiona Iveco za 34,4 milijuna kuna, a optužbe da su Ivecovi kamioni bili za čak 10,2 milijuna kuna skuplji od cijene koju je na poništenom natječaju ponudila tvrtka ‘MAN Importer’ odbacivao je tvrdnjom da oni nisu udovoljavali NATO standardima.

Na početku ponovljenog suđenja obrana je najavila da će dokazati ne samo da Rončević i Bačić nisu oštetili državu, već da je državna imovina i uvećana za gotovo 873 tisuće kuna jer su kamioni kupljeni ispod tržišne cijene.

Novo suđenje Vrhovni je sud zatražio ističući da je prvostupanjski sud navodnu ‘štetu širokih razmjera’ nastalu kupnjom Ivecovih kamiona utvrdio na hipotetičkom zaključku, odnosno tek na šansi ministarstva obrane da se ostvari povoljnija MAN-ova ponuda.