škola počinje sutra

Kraj paralize školstva: Vlada zaposlenima u obrazovanju diže koeficijente za šest posto, štrajk će biti plaćen, ali nadoknada nastave ne

02.12.2019 u 16:31

Bionic
Reading

U ponedjeljak popodne završeni su maratonski pregovori sindikata u prosvjedi u Vlade kojima je nakon više od mjesec dana okončan štrajk koji je paralizirao školstvo u Hrvatskoj. Dogovoreno je da se zaposlenima u obrazovanju plaće dižu u tri rate, ove, iduće i 2021. godine ukupnim dizanjem koficijenata za šest posto

'Pregovori su završeni i postignut je kompromis koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro' uvodno je istaknuo predsjednik Vlade Andrej Plenković.

'Mi smo u proteklih nekoliko tjedana razgovarali o temeljnom zahtjevu sindikati tj. nepovoljnih koeficijenata i dodataka koje im je SDP-ova vlada ukinula. To je bilo ključno pitanje za dostojanstvo zaposlenika u sustavu obrazovanja. Mi smo tu poruku razumjelii čuli', dodao je.

'Ukupno povećanje plaća u javnom sektoru u mandatu ove Vlade bit će 18,3 posto. To je postignuće', rekao je.

'Dogovorili smo kompromis. Ponudili smo varijantu dodatka - ali ta ponuda je odbijena. Sada smo ponudili da se prvo od 1.12. ove godine, dakle od jučer koeficijent povećava za tri posto. Drugo povećanje za još jedan posto, bit će od prvoga lipnja 2020. Konačno, kako bi imali fiskalno održivu situaciju, koeficijent se povećavaja za još dva posto, od 1. siječnja 2021. godine', poručio je Plenković i rekao kako će nenastavno osoblje potpisati dodatke granskom kolektivnom ugovoru koji će vrijediti do prosinca 2022. godine. 'Kroz uredbe o koeficijentima ćemo riješiti pitanje tajnika, računovođa, ali i ravnatelja, njih se zaboravlja', rekao je Plenković.

Sindikalist Branimir Mihalinec rekao je kako su sindikati postigli svoje ciljeve i kako Vladi jamče socijalni mir. 'U ime svim sindikata mogu najavitida je od sutra štrajk zaustavljen. Sutra se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji i kuharice vraćaju na svoja radna mjesta i rade svoj posao. Zahvaljujem svima na strpljenju', rekao je pak Mihalinec.

  • +14
Sindikati dolaze na pregovore u nedjelju 1. prosinca Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Upitan odakle sad odjednom novac za veće plaće učitelja, Plenković je rekao kako se s ovim rješenjem ide na tri proračunska okvira, za ovu, 2020. i 2021. godinu, što je poanta kompromisa. Što se tiče koeficijenta, koje donosi ured Vlade, Plenković je rekao kako treba napraviti pravedan i predvidljiv sustav plaća i kako je njegova Vlada prijatelj poreznih obveznika.

Upitan vidi li dogovor sa sindikatima kao svoj poraz, Plenković je rekao: Ovo je Vlada koja povećava plaće, svima, diže se i privatnom sektoru kroz minimalne plaće, dižu se i plaće u javnom sektoru. Sustavu obrazovanju dižemo plaće za 23,1 posto i štrajk će biti plaćen, pa je korektno očekivati da nadoknada nastave neće'.