NOVA RUNDA PREGOVORA

Dogovor konačno na vidiku! Sindikalisti tvrde da nisu posvađani, ali neće na novi referendum jer bi produljio štrajk

02.12.2019 u 09:26

Bionic
Reading

Škole su i danas u štrajku, no sve su glasnije spekulacije da bi u novoj rundi pregovora, koja započinje danas u 14:30, konačno moglo doći do dogovora Vlade i sindikata obrazovanja

Nešto prije 14:30 sindikalni predstavnici stigli su u Banske dvore, no o detaljima ponude koja je procurila u javnost nisu htjeli govoriti.

'Naša tijela donijela su odluke, o tome ćemo izvijestiti premijera. Naša tijela ovlaštena su su za donošenje odluka i o tome ne trebamo provesti izjašnjavanje', rekao je uoči sastanka šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, davši tako do znanja da nova Vladaina ponuda neće ići na referendum među članstvom.

'Hoće li sutra biti nastave u školama, znat ćemo nakon razgovora', rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Naime, novu rundu pregovora jutros je na televiziji N1 najavio je čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, koji je tada potvrdio da njegov sindikat znanosti i visokog obrazovanje također neće na referendum.

'Sindikat znanosti i visokog obrazovanja o tome će raspravljati na Vijeću. Neće se odlučivati više na referendumu svih članova jer je referendum sve rekao. Ne moramo ići na referendum. Nema nikakvog razloga ponovno ići jer bi to produljilo štrajk', rekao je Ribić.

'To nije bio uvjet Vlade, već je to logika situacije. Znamo što nam je raditi jer nam je to referendum rekao', poručio je Ribić, ponovivši da se u Sindikatu znanosti i visokog obrazovanje neće izjašnjavati na referendumu.

Tijela Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama donijeli su odluku da se o najnovijoj ponudi Vlade neće izjašnjavati na referendumu, javlja HRT.

Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod, kazao je kako su članovi njegovog sindikata odlučili da se o ponudi izjasne na referendumu. Od 21 člana Glavnog vijeća sindikata, pet ih je bilo protiv izjašnjavanja, a 15 za provedbu izjašnjavanja, prenosi Dnevnik.hr.

Iako su odmah započele spekulacije o svađi sindikata, Vilim Ribić je pri dolasku kazao da nema svađe.

'Sindikati su pluralne organizacije i svaka radi po svojim pravilima. Nije to pitanje slaganja ili neslaganja', kazao je Ribić. I sam Stipić je pri dolasku kazao da će u Sindikatu Preporod biti izjašnjavanja, a o eventualnoj svađi sindikata napominje da su sindikati 'autonomni u donošenju odluka'.

Uoči nove runde pregovora u Vladi izjavu je dala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

'Možemo zaključiti da su se učitelji izborili za povećanje koeficijenata, a ja očekujem da će se učenici sutra vratiti u škole', kratko je poručila Divjak.

Sa strane Vlade na sastanku sudjeluju premijer Andrej Plenković, njegov savjetnik Zvonko Kusić, te ministri Ivan Malenica, Blaženka Divjak i Josip Aladrović.

Vlada ipak popustila?

Kako piše Telegram, u finalnoj ponudi Vlade sindikatima ipak će se naći traženo povećanje koeficijenata za 6,11 posto. No, povećanje koeficijenata složenosti poslova neće dobiti svi zaposlenici u odgoju i obrazovanju, već samo nastavno osoblje – učitelji i nastavnici. S druge strane, nenastavno osoblje – čistačice, kuharice, domari – povećanje plaće u iznosu od 6,11 posto trebali bi ostvariti kroz dodatke.

Drugo, povećanje koeficijenata nastavnom osoblju neće se odviti jednokratno, već u tri rate, dinamikom 3+1+2. Točnije, prvo povećanje koeficijenta od tri posto kreće već od 1. prosinca ove godine, drugih jedan posto povišice od 1. lipnja 2020. a ostatak od dva posto od 1. siječnja 2021. godine, javljaju mediji.

Kako neslužbeno doznaje Telegram, predstavnici Vlade bili su spremni dati veći postotak u dodacima, no kako su sindikati inzistirali isključivo na koeficijentima, razgovori su u jednom trenutku usmjereni na povećanje koeficijenata. Također, valja istaknuti kako su sindikati u svojim zahtjevima za povećanjem koeficijenata složenosti poslova, povišicu od 6,11 u koeficijentima, tražili za sve zaposlenike u sustavu – i nastavno i nenastavno osoblje.

Podsjetimo, prosvjetarima su u prošlotjednoj ponudi Vlade ponuđeni dodaci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te 'osigurač' od jedan posto koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena uredba o koeficijentima. Uz to, svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2 posto (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine).

  • +14
Sindikati dolaze na pregovore u nedjelju 1. prosinca Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek