ODLAZE MEDO, TIGAR I VUK

Kraj sramote: Split zatvara 'najgori ZOO na svijetu'

12.03.2014 u 19:59

Bionic
Reading

'Najgori zoološki vrt na svijetu', kako su ga na vrlo posjećenoj stranici TripAdvisor titulirali zgroženi turisti, uskoro odlazi u povijest: dogradonačelnik Splita Goran Kovačević za Tportal je potvrdio da će divlje životinje poput tigra, medvjeda, vuka i majmuna biti izmještene iz ZOO-a na Marjanu. U ovom trenutku za njih se traži prikladniji smještaj u Hrvatskoj ili unutar granica Europske unije

'Dali smo nalog ravnatelju jer nismo zadovoljni stanjem u Vrtu niti razinom uvjeta za životinje, iako nisu ispod uvjeta koje propisuje zakon. Naložili smo da se krene s potragom za alternativnim smještajem i da se prostor na Marjanu prenamijeni. Hoće li to biti centar za domaće životinje ili nekakav etnopark, još ćemo vidjeti', kazao nam je Kovačević.

Splitski Zoološki vrt već desetljećima je u fokusu javnosti zbog skučenog prostora, posebno za divlje životinje. Posljednjih tjedana uzbunu su digli aktivisti koji su navodno svjedočili bolnoj rici ozlijeđenog sibirskog tigra imena Demetri, no veterinarski inspektori prošlog tjedna su ustvrdili da je 'sve u redu'. No, istinu za volju, treba kazati da su do zaključka došli samo 'vizualnim pregledom', jer Demetrija nisu uspavali niti su mu se približili.

Posebno teško je medvjedu koji se na Marjanu nalazi u betonskom kavezu širine tek četiri metra.

Zatvaranje Zoološkog vrta ili njegovo premještanje na novu lokaciju obećavale su prethodne dvije splitske vlasti, no ništa konkretno nije učinjeno.

'Vrt se nalazi u prostorno vrlo ograničenim uvjetima i na strmom terenu, pa nije prilagođen za boravak takvih životinja. Tražimo kamo ćemo ih izmjestiti i već smo stupili u kontakt s nekim zoološkim vrtovima i centrima, no to je prvenstveno posao ravnatelja. Od njega očekujemo da provodi politiku ove gradske uprave i očekujemo veći angažman, a zasad nismo zadovoljni', dodao je dogradonačelnik Kovačević.

U splitskoj administraciji namjeravaju izdvojiti ZOO iz sastava Prirodoslovnog muzeja i pripojiti ga javnoj ustanovi koja ionako upravlja cijelom Park-šumom Marjan. Tvrde da je sadašnje stanje 'svjetski raritet', i to samo zato što je Prirodoslovni muzej bio osnivač Zoološkog vrta.

Inače, ovom ustanovom već desetljećima upravlja Nedjeljko Ževrnja, brat splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje.