pozitivno mišljenje

Kosovo bi moglo biti primljeno u Vijeće Europe, Beograd bijesan

27.03.2024 u 19:41

Bionic
Reading

Odbor za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) u srijedu je, većinom glasova, dao pozitivno mišljenje o prijemu Kosova u VE, što je u prvim reagiranjima Beograda nazvano "skandaloznom" i "sramotnom" odlukom

Na sastanku Odbora u Parizu glasalo se o izvješću grčke zastupnice Dore Bakoyannis, u kojim je preporučeno da Kosovo bude primljeno u Vijeće Europe. Za članstvo Kosova je glasao 31 zastupnik, četiri su bila protiv, a jedan suzdržan, objavili su beogradski mediji.

Šefica izaslanstva Srbije u PSVE Biljana Pantić Pilja izjavila je da su protiv glasali zastupnici Srbije, te po jedan iz BiH i Crne Gore, a suzdržan je bio grčki zastupnik.

Slijedi proceduralni korak da se zahtjev Kosova za članstvo razmatra na plenarnoj sjednici PSVE, koja se očekuje 18. travnja.

Konačnu riječ o tome hoće li će Kosovo postati članicom Vijeća Europe, dat će Odbor ministara VE-a.

Izaslanstvo Srbije u današnjoj je raspravi istaknulo službeno stajalište Beograda da Kosovo "nije država", već "sastavni dio Srbije" i da se na teritoriju Kosova krše ljudska prava Srba i "gazi međunarodno pravo", prenijeli su beogradski mediji.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić tu je odluku nazvao "skanadaloznom" i "sramotnom".

"Odluka Političkog odbora PSVE je sramotna i skandalozna i ruši sve principe na kojima počiva VE, jer je prvi put predložen prijem teritorija koji nije članica Ujedinjenih naroda i nije međunarodno priznata", naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

On je istaknuo da ta odluka "ugrožava i narušava" teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i "predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava".

Istodobno, prištinski mediji navode ocjene kosovskih dužnosnika da je Kosovu do članstva "preostao još samo jedan korak".

"Nastavit ćemo raditi sa našim saveznicima kako bismo osigurali da svi naši građani imaju pristup instrumentima Vijeća Europe kroz punopravno članstvo“, objavila je kosovska predsjednica Vjosa Osmani na društvenoj mreži X.

Srbijanski dužnosnici ranije su najavili mogućnost da, bude li Kosovo primljeno u VE, Srbija istupi iz te organizacije.