monetarne nevolje

Kako Kosovo koristi euro kao oružje: 'Nismo mi Srbima zabranili dinar, samo...'

16.02.2024 u 18:56

Bionic
Reading

Fiatov kombi jednog jutra ovog mjeseca zaustavila je kosovska policija blizu granice Kosova i Crne Gore. U njemu je bilo oko četiri milijuna srpskih dinara ili 34.000 eura. Novac je zaplijenjen

No gotovina nije bila krijumčarena, a vozilo je pripadalo srpskoj poštanskoj službi. Vozači su dijelili mirovine i socijalnu pomoć lokalnom stanovništvu, što je je postalo protuzakonito. Kosovska vlada je, naime, od 1. veljače proglasila euro jedinom zakonitom valutom u zemlji, što je pojačalo tenzije između Srba i Albanaca.

Iako Kosovo koristi euro kao svoju valutu od njenog uvođenja 2002. godine, etnički Srbi i dalje se oslanjaju na dinar i tvrde da će im nova pravila zagorčati život. Unatoč prosvjedima SAD-a i Europske unije, kosovski premijer Albin Kurti rekao je da je kosovska zabrana upotrebe dinara za gotovinske transakcije konačna i da pogađanja više nema.

'Kakva je ovo država?' zavapio je za Bloomberg 73-godišnji Milan, bivši knjižničar, koji kaže da strahuje od gubitka pristupa svojoj mirovini. 'Ne mogu samo tako donositi takva pravila. Ovdje smo uvijek koristili dinar', dodao je ispijajući kavu i rakiju.

Zapljena dinara bila je dio niza racija u uredima koje vode Srbi, što je izazvalo ljutu reakciju glavnih međunarodnih aktera koji prate Kosovo. Europska komisija pozvala je Kurtija da izbjegne jednostrane akcije koje bi pojačale napetosti. James O'Brien, pomoćnik državnog tajnika SAD-a za europska i eurazijska pitanja, rekao mu je da riješi razlike sa Srbijom dijalogom umjesto 'objavljivanja odluka usred noći nakon što mu najbliži partneri kažu da je to loša ideja'.

'Ako nas ne tretiraju kao partnera, nećemo ni mi tretirati vladu Kosova kao partnera', rekao je O'Brien u intervjuu ovaj tjedan za Voice of America.

Kurti je obećao tromjesečno odgađanje 'uvođenja eura' kako bi upravljao tranzicijom, ali američki dužnosnici kažu da bi trebao potpuno zaustaviti ukidanje dinara i vratiti se za pregovarački stol.

'Ne zabranjujemo dinar - samo ga formaliziramo', rekao je Kurti u intervjuu za Bloomberg. 'Neće biti više vreća s gotovim dinarima koje dolaze iz Beograda na Kosovo da unište politički pluralizam i financiraju terorističke organizacije', dodao je.

Diplomacija na visokoj razini, uključujući sastanak s vodećim europskim liderima prošle godine, do sada nije uspjela usuglasiti stavove Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Nakon što je Kosovo jednostrano proglasilo neovisnost 2008. godine, tamošnji Srbi i dalje koriste srpsku valutu, a na račune 90.000 stanovnika dolaze razne uplate iz Srbije.

Centralna banka Srbije rekla je da kosovske vlasti pokušavaju potaknuti daljnji egzodus Srba. Ružica Arsić, umirovljenica koja živi od 200 eura mjesečno u selu Gušterica, većinom nastanjenom etničkim Srbima, tvrdi za Bloomberg da je ništa neće prisiliti na odlazak: 'Samo me smrt može odvesti s Kosova, ovo je moj dom, u Srbiji nemam ništa.'