najavio ministar

Kosovo šalje Ukrajini dva paketa vojne pomoći, evo što je u njima

21.03.2024 u 09:19

Bionic
Reading

Ministar obrane Kosova Ejup Maqedonci najavio je ovih dana dva paketa vojne pomoći Ukrajini

'Kosovo će nastaviti podržavati Ukrajinu u herojskom ratu protiv ruske agresije. Danas, na sastanku Kontaktne skupine za obranu Ukrajine (UDCG), najavio sam drugi paket vojne pomoći Ukrajini, koji se sastoji od granata za minobacače. Prvi paket, s kamionima te taktičkim i oklopnim vozilima bit će isporučen sljedeći tjedan', napisao je Maqedonci na društvenoj mreži X nakon nedavnog sastanka UDCG-a.

Vrijedi napomenuti da je ovo prvi put da je Kosovo pružio vojnu pomoć Ukrajini. Kosovo je među zemljama koje su osudile i podržale sankcije EU protiv Rusije zbog njezine sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, piše ukrajinski vojni portal Militarnyi.

  • +13
Ilustrativna galerija/Ukrajinska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kao što je ranije izviješteno, tijekom sastanka Kontaktne skupine za obranu Ukrajine u formatu Ramstein, njemački ministar obrane Boris Pistorius najavio je da će Njemačka izdvojiti pola milijarde eura za kupnju stotina tisuća komada streljiva za potrebe Ukrajine. Također, kako bi se zadovoljile kratkoročne potrebe Ukrajine, iz inventara njemačke vojske bit će prebačeno 10.000 topničkog streljiva, što bi, prema Pistoriusovim riječima, trebalo početi odmah.