ANALIZA VIJESTI

Kosor u panici izaziva rat s Josipovićem

08.03.2011 u 12:07

Bionic
Reading

Iako je predsjednik Ivo Josipović od početka protuvladinih prosvjeda čuvao leđa premijerki Jadranki Kosor, čini se da su njegov poziv čelnicima parlamentarnih stranaka na pojedinačne konzultacije i jučerašnja poruka da izbori trebaju biti prije referenduma o EU prelili čašu premijerkinog strpljenja

Predsjednicu Vlade RH Jadranku Kosor očito je uhvatila panika kad je doznala da predsjednik Ivo Josipović poziva sve šefove parlamentarnih stranaka na pojedinačne konzultacije jer se takav potez vuče, uglavnom, kad se želi propitati je li vrijeme za prijevremene parlamentarne izbore.

Naravno, to samo po sebi ne znači da je Josipović sazvao konzultacije zbog prijevremenih izbora. Situacija u Hrvatskoj toliko je loša - uzavrele su političke strasti, suočeni smo s permanentnim protuvladinim prosvjedima, a o ekonomskoj situaciji dovoljno govore broj nezaposlenih te drastičan rast cijena hrane i goriva - da je očekivano da predsjednik krene u traženje najboljeg političkog rješenja. Kako zbog zaključenja pregovora s EU-om, tako i zbog stabilizacije destabilizirane Hrvatske.

Umjesto da pozdravi taj predsjednikov potez, Kosor je povukla nepromišljen potez i iznenada na sastanak u Banske dvore pozvala čelnike oporbenih stranaka, baš na dan kad neki od njih trebaju hodočastiti na Pantovčak. Prije nego što je taj poziv stigao u urede šefova stranaka, pustila je informaciju u opticaj i tako pokušala preduhitriti šefa države.

Sudeći prema 'košarici' koju je dobila od opozicije zadnji put kad ju je pozvala k sebi, nema sumnje da ni ovog puta njeni predstavnici neće doći u Banske dvore. I za to nisu glavni razlog dogovoreni sastanci kod Josipovića.

Politički je potpuno promašeno pozivati šefove parlamentarne opozicije u Banske dvore nakon što ih punih 10 dana ignorira i odbija doći u Sabor, kao premijerka (personifikacija izvršne vlasti), te razgovarati o problemima koji u ovom trenutku tište državu - od političke, preko ekonomske i društvene krize, pa do raspisivanja prijevremenih izbora.

Još je gore - za premijerku Kosor osobno i za njenu vladu - što tim potezom riskira gubitak podrške i predsjednika Josipovića, koju je uživala unatoč činjenici da je Josipović izabran za predsjednika kao kandidat oporbe. Izazivanje rata s najomiljenijim političarom u državi, u trenutku kad je najomraženija, sluti na političko samoubojstvo.