arbitražne stare rane

Kosor se obrušila na Sanadera: 'Manipulira, želi postati Plenkovićev savjetnik'

30.06.2017 u 10:41

Bionic
Reading

Bivša premijerka Jadranka Kosor komentirala je aribtražnu odluku o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, te tvrdnje svog prethodnika Ive Sanadera da je njemu bilo ponuđeno da potpiše arbitražni sporazum koji je bio nepovoljan za Hrvatsku

'Ne znam o čemu govori. Na svaki način se želi očito staviti u poziciju savjetnika premijera. To je njegovo pravo, no ne treba komentirati izjave osobe koja se kroz sve što govori javno pokušava braniti. Vode se suđenja. Činjenica je da se ljudi koji su godinama na sudu imaju pravo braniti na sve načine.

Kad je Sanader otišao s mjesta predsjednika Vlade nije rekao zbog čega odlazi. Dakako, ni nama koje je prethodno obavijestio o tome nije nijednom jedinom rječju spominjao da je to zbog Slovenije. On vješto manipulira i preskače činjenice koje govore o tome kako je došlo do arbitražnog sporazuma i potpisa. Isključivo targetira mene, kao što me targetirao i za politički progon.

Važne činjenice je preskočio, da je Sabor dao ovlaštenje da u ime države potpišem taj sporazum, puno važnije, nakon toga je, kasnije Sabor morao i ratificirati arbitražni sporazum. Ja nisam ništa sama odlučila, potpisala i učinila na svoju ruku', rekla je bivša premijerka Jandarka Kosor u emisiji 'Novi dan' na N1 televiziji.

Je li ovaj sporazum lošiji ili povoljniji nikad prihvaćenog sporazuma Račan-Drnovšek, upitana je premijerka. 'Ne bih to htjela komentirati i uspoređivati jer za mene ova presuda ne postoji. Mislim da često radimo upravo te greške, da pokušavamo teret svaliti na one koji su bili prije nas', rekla je Kosor, a odgovorila je i na pitanje je li moguće bilateralno pregovarati bez da ova presuda bude polazišna točka?

'Mislim da će Slovenija na tome inzistirati, ali treba sjesti i razgovarati. Ako mislite da su razgovori s Pahorom bili ugodni, varate se. Led se mogao razbijati čekićem. Ledena, ledena atmosfera. Mediji su tu pokušavali stvoriti "love story", no to nije bilo tako', rekla je bivša premijerka.