BIVŠA PREMIJERKA

Kosor: Karamarko blefira, a Plenkovićeva izjava vezana za 'Za dom spremni' vratila nas je unazad

07.08.2019 u 19:59

Bionic
Reading

Iako smatra da Karamarko blefira, Kosor za Stiera i Kovača kaže da su vrlo ozbiljni kandidati za predsjednika HDZ-a

Bivša premijerka i bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u RTL-u Danas komentirala je neformalnu najavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za drugi mandat, ali i izbore u HDZ-u koji će biti iduće godine.

"Unatoč najavama da se neće 'ukrasti' naš najveći praznik, Dan pobjede, to se ipak dogodilo. Izravno ili neizravno. U svakom slučaju, Kolinda Grabar-Kitarović je svojim govorom na kninskoj tvrđavi, ali i tom neizravnom kandidaturom na neki način prisvojila taj dan. Mislim da je propustila učiniti to što se očekivalo od predsjednice koja predstavlja državu - sjećanje na najzaslužnije, one koji su dali svoje život", smatra Kosor.

A predsjednica Grabar-Kitarović govorila je neko vrijeme kako ne želi uzurpirati sjećanje na Oluju svojom kandidaturom.

"Moguće da se radi o svojevrsnom strahu. Kandidata je sve više, ima i ozbiljnih, ponajprije tu mislim na Zorana Milanovića i Miroslava Škoru. Mislim da strah predsjednice proistječe iz činjenice da joj popularnost pada iz mjeseca u mjesec. Kad pogledate popularnost Ive Josipovića u isto vrijeme mandata, ona je bila dvostruko veća, a opet je izgubio", rekla je Kosor.

Bivša premijerka nije zadovljna ni govorom predsjednice na kninskoj tvrđavi.

"Nije mi se to činilo osobito primjereno i za dan i za priliku i za mjesto. Onaj tko predstavlja državu mora iznimno paziti na ponašanje, biti vrlo diskretan, u određenim trenucima i ponizan. Dio govora bio je američkoj generalici na engleskom jeziku, a ovo je u Hrvatskoj, u Kninu i na Dan pobjede. Također, iskazivanje same sebe, prvenstveno iz tog razloga mislim da to nije bilo primjereno", rekla je Kosor.

Jadranka Kosor Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Plenković će jednog dana u HDZ-u biti zaboravljen'

Kosor je komentirala i stanje u svojoj bivšoj stranci u kojoj se iduće godine održavaju izbori, a pretendenata za mjesto Andreja Plenkovića sve je više.

"Plenković će jedno dana vjerojatno biti zaboravljen u HDZ-u. Što se tiče Tomislava Karamarka, mislim da on ne misli ozbiljno, da jednostavno malo provocira, što bi na jedan način i moglo pomoći Plenkoviću. Međutim, mislim da se HDZ u političkom smislu danas nije bitno odmaknuto od plitike koju je vodio Tomislav Karamarko - kad se samo osvrnemo na aktualne događaje oko velike polemike o 'Za dom spremni', je li on protuustavan ili nije, a ja smatram da jest. Izjava Andreja Plenkovića da on ima dvostruke konotacije nas je vratila mnogo unatrag", smatra Kosor.

Iako smatra da Karamarko blefira, za Davora Ivu Stiera i Miru Kovača kaže da su vrlo ozbiljni kandidati.

"Ne bi tako rano otvoreno govorili o kandidaturi da ne osluškuju bilo članstva i da nemaju odjek s terena. Plenković ne bi trebao olako shvaćati njihove kandidature", upozorila je Kosor.