A NOĆ JE JOŠ DUGA

Kosor: Izrečeno je puno teških riječi

27.10.2010 u 20:00

Bionic
Reading

Na današnjoj saborskoj sjednici izrečeno je puno teških riječi, od kojih su neke nedostojne Sabora, požalila se premijerka Jadranka Kosor preko 'Dnevnika' HTV-a

Ponovno je pozvala oporbene parlamentarne stranke da se oko temeljnih stvari u sljedećih nekoliko mjeseci dogovore: 'Idemo završiti pregovore i zajednički odraditi komunikacijsku strategiju prema građanima kako bi prošao referendum (o ulasku u EU).' Također, drži da je potrebna snažna zajednička potpora državnim institucijama koje se bore protiv korupcije te potpora oporbe i sindikata u projektima za izlazak iz gospodarske krize.

Komentirajući današnju saborsku raspravu vezanu uz inicijativu SDP-a o izglasavanju nepovjerenja premijerki, rekla je da je danas u sabornici izrečeno puno teških riječi, dodajući da je osobno najteže doživjela izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da 'Vlada sramoti Hrvatsku', što drži nedostojnim Sabora. Ističe da Vlada ima potporu u svemu što radi, u borbi protiv korupcije i završetku pregovora, a što je pokazao, zaključila je, i nedavni posjet Bruxellesu.

'Izbori će biti u ovo vrijeme ili malo kasnije sljedeće godine', rekla je Kosor ponovivši da bi sve što se sada nastoji zaustavilo pregovore i snažnu borbu protiv korupcije koja se razmahala, koja ide u svim smjerovima i nesmiljena je.

Premijerka Kosor je mišljenja da se danas raspravljalo kao da je na dnevnom redu HDZ, a ne Vlada, dodajući s tim u vezi da su odnosi u HDZ-u 'jako dobri'. 'Vodim stranku tako da svatko može reći svoje mišljenje, ali ako se oko glavnih ciljeva dogovorimo, onda svatko to stajalište mora braniti', rekla je.

Na novinarski upit 'kako zadovoljiti apetite' koalicijskih partnera u proračunu za 2011., kazala je da neće biti nikakvih problema oko proračuna. 'Proračun za 2012. će biti izglasan i nema ni jednoga partnera koji je došao s posebnim zahtjevima, svi su vrlo odgovorni', zaključila je poručivši da će proračun biti održiv.

'Rasprave oko proračuna smo započeli, donijeli smo smjernice i glavne konture se znaju. Ono što je najvažnije je da smo na svojevrstan način zamrznuli rashode proračuna za 2012, i to je prvi puta u RH', rekla je Kosor.

'Odlučili smo se za to da rashodi proračuna ne mogu rasti. U taj proračun ćemo uklopiti i kamate koje dolaze, više od milijardu kuna, ali i nova sredstva za umirovljenike i mnoge druge izdatke. Po prvi puta ćemo donijeti i zakon o fiskalnoj odgovornosti svih korisnika državnog proračuna', zaključila je premijerka.