GOTOVO JEDNOGLASNA ODLUKA

Kosor i Šeks više nisu potpredsjednici Sabora!

15.06.2012 u 12:04

Bionic
Reading

Gotovo jednoglasno pola sata nakon podneva Jadranka Kosor i Vladimir Šeks razriješeni su dužnosti potpredsjednika Sabora, a za nove potpredsjednike Sabora imenovani su Tomislav Čuljak i Željko Reiner

'Danas će za moju smjenu glasati i oni koje sam prije nekoliko mjeseci uključila u HDZ i oni koje sam predlagala za ministre i oni za koje sam se zauzimala da budu na listama HDZ-a. To prihvaćam, to je politička realnost i to je tako. Okrećem novu stranicu i kao zastupnica zastupat ću iste vrijednosti. Biti zastupnica je čast koja se ukazuje rijetkima i radit ću u interesu Hrvatske i HDZ-a', na rubu suza obratila se uoči svoje smjene zastupnicima Jadranka Kosor

Kosor: Prihvaćam političku realnost

Iako nije poput svog kolege, sada već bivšeg potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa sama dala ostavku, od smjene se nije mogla spasiti. Na kraju je sa 124 glasa za i sedam suzdržanih (Šeks i HDSSB, op.a.) razriješena dužnosti potpredsjednice Sabora.

U svom oproštajnom obraćanju Saboru zahvalila je svim zastupnicima koji su joj 23. prosinca prošle godine dali povjerenje da bude potpredsjednica Sabora.

'Mislim da sam svoju dužnost obavljala vrlo savjesno i da sam surađivala dobro i s vama, predsjedniče Šprem, pa i u onom razdoblju kada smo u HDZ-u provodili unutarstranačke izbore i kada sam smatrala da je moj posao ovdje i kada sam redovito dolazila i radila te zastupala interese svoje stranke. Svi koji ste mi 23. prosinca dali povjerenje niste pogriješili jer ste o tome odlučivali na temelju onoga što sam napravila u politici i rezultata', kazala je Kosor, podsjetivši na vrijeme od 1995, kada je prvi put ušla u Sabor, do prošle godine, kada je potpisala pristupni ugovor kao predsjednica Vlade.

U svom govoru posebno se zahvalila Vladimiru Šeksu, koji je, kako je rekla, 'ostao uz nju do kraja i pokazao da se može biti dosljedan u politici'. Upravo je Šeks jedini sudjelovao u raspravi o smjeni Kosor.

'Izražavam žaljenje što je došlo do ovakve nesretne odluke moje stranke da se gospođi Kosor uskrati povjerenje. Mislim da je u dosadašnjem političkom životu djelovala odgovorno, savjesno, a i da je kao predsjednica stranke i Vlade dala značajan obol na tri bitna fronta - upravljanju krizom, borbi protiv korupcije i ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Žao mi je što njeni napori nisu prepoznati i što su unutarstranački izbori dovedeni u vezu s opstankom Kosor na mjestu potpredsjednice Sabora. To nije razgovijetna i dobra odluka, ali je kao legalist prihvaćam i respektiram', kazao je Šeks.


Samo nekoliko minuta prije nego što je bez funkcije potpredsjednice Sabora ostala Jadranka Kosor, isto se dogodilo i samom Šeksu, čiju su ostavku zastupnici prihvatili sa 126 glasova za i pet suzdržanih (op.a. Kosor i HDSSB). I on je u svom govoru zahvalio svima onima koji su mu 23. prosinca ukazali povjerenje, ali i onima koji su mu sada to odlučili uskratiti.

'Ja sam u Saboru od 1990. godine. Izabran sam u sedam navrata za zastupnika, obnašao sam u 22 godine i u četiri navrata dužnost potpredsjednika Sabora, u jednom mandatu predsjednika Sabora, u nekoliko navrata predsjednika Odbora za Ustav i Odbora za zakonodavstvo. U te 22 godine kao zastupnik u Saboru imao sam čast i privilegiju sudjelovati u donošenju ključnih strateških odluka vezanih uz hrvatsku državnost, neovisnost i samostalnost - od božićnog Ustava do ustavnih odluka 2010. koje su trasirale povezivanje Hrvatske s Europskom unijom. Ove 22 godine sam u svojstvu zastupnika sudjelovao u donošenju ključnih i bitnih odluka i na to sam neizmjerno ponosan i zahvalan', podsjetio je Šeks

Pojasnio je i zašto se odlučio na ostavku. 'Odlučio sam se na ostavku u trenutku kada sam izgubio političko povjerenje vrhovnih tijela svoje stranke. To sam prihvatio jer držim da u demokraciji i demokratskim strankama i životu treba prihvatiti i one odluke koje donosi većina, makar vam se one čine i neprikladne i pogrešne, štetne i duboko nepravedne. I takve odluke treba stoički prihvatiti i podnijeti konzekvence takvih odluka', rekao je Šeks

Iako u raspravi o razrješenju Kosor i Šeksa nije sudjelovao nitko od zastupnika, predsjednik Sabora Boris Šprem ipak se objema zahvalio za suradnju, ali i doprinosu koji su dali radeći na visokim funkcijama u Saboru.

Šeks: Čovjek se treba pomiriti sa svime