HLADNORATOVSKE LEGENDE

'Kos' - avion brži od raketa koje su na njega poslane

Bionic
Reading

Iako je konstruiran još 'pradavnih' 60-ih, a svoju je službu u američkoj Air Force završio u prošlom stoljeću, smatra se da ni jedan avion nije letio brže i više od Lockheedova izviđača Blackbird SR-71. Svoja iskustva za BBC je nedavno podijelio jedan od njegovih pilota, pukovnik Rich Graham

Prilog o SR-71 Blackbird

'Za 64 minute mogao je preletjeti cijele Sjedinjene Američke Države', kazao je Graham, koji je nedavno objavio već treću knjigu o dogodovštinama u zrakoplovu Blackbird iliti Kos.

Jedini u povijesti sposoban dostići 3.3 Macha, SR-71 bio je toliko brz da je u teoretskoj utrci mogao prestići rakete koje su na njega ispaljene. Konstruiran je nakon što su Sovjeti 1960. godine uspjeli srušiti špijunsku letjelicu U-2, za koju se dotad vjerovalo da leti na takvim visinama i takvim brzinama da joj se ne može nauditi.

Na raznim svjetskim lokacijama, od Egipta do Arktika ili Korejskog poluotoka, Blackbird je snimao položaje hladnoratovskih neprijatelja i drugih Amerikancima interesantnih objekata od 1966. do 1989. godine. Iako nikada nije srušen, nakon završetka Hladnog rata pokazao se preskup, pa je do početka 21. stoljeća već prešao u muzejsku fazu.

'Letjeli smo na tolikim visinama da smo morali nositi antigravitacijske skafandere. Kad si po danu na visini od 21-26 tisuća metara, oko 45 stupnjeva iznad horizonta se vide zvijezde. Imali smo optičke kamere koje su 20 i više tisuća metara davale rezoluciju 3-4 inča Letjeli smo iznad Murmanska, Vladivostoka... Znali smo u svakom trenutku gdje se nalazi koja nuklearna podmornica ili nosač', tvrdi Graham koji smatra da je bilo mnogo politiziranja kod umirovljavanja Blackbirda: Kao jedan od razloga naveo je uznapredovalu tehnologiju satelita i radara.