KUPNJA EUROFIGHTERA

Korupcijska afera trese Europu: Tko je sve uzeo mito za vojne zrakoplove?

17.03.2017 u 14:02

Bionic
Reading

Europski zrakoplovni koncern Airbus izvijestio je da je korupcijska istraga koja se vodi protiv njih u Velikoj Britaniji proširena i na Francusku.

U kolovozu prošle godine Britanski ured za suzbijanje korupcije (SFO) objavio je kako je pokrenuo kriminalnu istragu zbog sumnje u prijevaru, korupciju i podmićivanje 'vezano za neovisne konzultante'.

'Airbus je obaviješten da su francuske vlasti ... također pokrenule preliminarnu istragu u istom slučaju, te kako će francuski i britanski istražitelji raditi u koordinaciji', stoji u izjavi Airbusa objavljenoj u četvrtak.

'Airbus će u potpunosti surađivati s predstavnicima istražnih tijela obje zemlje', dodaje se. 

Iz europskog su koncerna izvijestili da su britanske vlasti izvijestili o nepravilnostima u travnju prošle godine.

Istog je mjeseca britanska agencija za financiranje izvoza odlučila obustaviti izvozne kredite kompaniji, a njezin su primjer slijedile i Francuska i Njemačka. 

Austrija je u veljači podigla tužbu protiv Airbusa zbog narudžbe borbenih zrakoplova Eurofighter, vrijedne preko dvije milijarde eura, tvrdeći da je obmanuta u pogledu njihove realne cijene. Stoga traže od kompanije odštetu od 1,1 milijardu eura.

Austrijske i njemačke vlasti pokrenule su 2012. godine istragu u Airbusu, nekadašnjem EADS-u, kako bi utvrdile je li kompanija preko konzultantskih tvrtki platila milijune eura kako bi osigurala određene poslove.  

Eurofighter Typhoon je prestižan proizvod za europsku vojnu industriju i dosad ih je isporučeno 475 - Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Španjolskoj, kao i Austriji i Saudijskoj Arabiji.

Taj je model zrakoplova zastupljen u vojnom zrakoplovstvu četiri zemlje utemeljiteljice koncerna - Njemačkoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Italiji. Zrakoplovni je koncern potpisao ugovore o isporuci i s Omanom i Kuvajtom.

Austrija je 2003. naručila 18 letjelica, čime je bila prva zemlja van konzorcija koja je to učinila, iako je zbog proračunskih ograničenja narudžba kasnije smanjena na 15 zrakoplova.

Krajem siječnja Airbus je pristao platiti desetke milijuna eura dodatnog poreza u Njemačkoj zbog navodne sumnjive isplate 90 milijuna eura povezanih s ugovorom s austrijskim vlastima o narudžbi Eurofightera.