TIH U OSIJEKU

Korupcija i sukob interesa smanjuju javne usluge i proračun

27.06.2012 u 19:41

Bionic
Reading

Na seminaru o suzbijanju sukoba interesa i korupcije u organizaciji Transparency Hrvatska (TIH) danas u Osijeku okupilo se dvadesetak predstavnika lokalnih medija, politike i nevladinih organizacija koji su raspravljali kako spriječiti nepravilnosti u radu javnim i privatnih institucija koje onemogućavaju normalan društveni i ekonomski razvoj.

Roman Prah, slovenski stručnjak za ovu problematiku, definirao je korupciju kao zloupotrebu povjerene moći zbog osobne koristi koja se događa kako u javnom tako i u privatnom sektoru. 'Posljedice su vrlo mjerljive. Od gubitka dijela BDP-a i prihoda od poreza do nedostupnosti javnih službi i rasta sive ekonomije – sve je to izravna posljedica sukoba interesa i konačno korupcije', ustvrdio je Prah, stručnjak s opsežnim iskustvom u radu slovenske Komisije za prevenciju korupcije i savjetovanju institucija u Hrvatskoj i regiji.

Prah je ustvrdio da korupciju treba uočavati hijerarhijski, među visokim i nižim državnim i poduzetničkim dužnosnicima i službenicima, te kroz tipove materijalne i nematerijalne korupcije. Opasan i po društvo poguban utjecaj, istakao je Prah, javlja se i zbog takozvane trgovine utjecajima, kada su dužnosnici u prilici usmjeravati rad institucija u nečiju korist da bi od dogovorne strane tražili protuuslugu.

Na otvorenje seminara TIH je pozvao Vladimira Šišljagića, osječko-baranjskog župana i predsjednika HDSSB-a te Antuna Kapraljevića, bivšeg saborskog zastupnika i prvog predsjednika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Kapraljević je rekao da taj odbor u početku svog djelovanja nije imao dobru suradnju s izvršnom vlasti i borbu protiv sukoba interesa ocijenio katastrofalnom. 'Onolika količina pljačke koju su se ljudi nagledali, sprečava ih da sada vide sukob interesa. Zato su važni ovakvi edukativni skupovi da nas ponovno osvijeste', poručio je Kapraljević.

Za Šišljagića bi imenovanje potpredsjednika Vlade Radimira Čačića u Nadzorni odbor INA-e predstavljalo primjer sukoba interesa obzirom na ministrov sudski proces u Mađarskoj. 'Za mene je to primjer sukoba interesa', ocjenio je Šišljagić. Štetno bi bilo, istaknuo je imenovanje Vladimira Šeksa u Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. 'Nakon svih afera u kojima se našao HDZ takva situacija bi predstavljala mogući sukob interesa.', rekao je.


Na novinarsko pitanje o načinima suzbijanja korupcije i sukoba interesa u upravi Osječko-baranjske županije Šišljagić je rekao da se oni svode na prijavljivanje nadležnim državnim tijelima i provedbi postupaka javne nabave te javnih natječaja.

Inače, upravo za HDSSB veže se najpoznatiji slučaj korupcije među osječkim političarima u kojem se našao saborski zastupnik Ivan Drmić. Kao dio grupe koja je u ljeto 2010. godine pokušala podmititi neimenovane suce Vrhovnog suda RH radi ishođenja povoljne presude u korist Branimira Glavaša, osnivača HDSSB-a, Drmić je osuđen na dvije godine uvjetne kazne. Tijekom cijelog postupka vodstvo HDSSB davalo je Drmiću punu podršku tvrdeći da represivni aparat pod kontrolom tada vladajućeg HDZ-a obračunava s čelništvom HDSSB-a.

Prilikom otvaranja seminara Zorislav Antun Petrović iz TIH-a ustvrdio je da dio odgovornosti za suzbijanje političke korupcije moraju osigurati i stranke i to sprečavajući takve pojave među svojim članstvom.

Sudionici osječkog seminara kod predavača Praha zanimali su se za konkretne primjere korupcije u Sloveniji i načine njihova sprečavanja. Od lokalnih primjera obrađivani su nikada dovršeni slučajevi poput gradnje regionalne deponije otpada za istočnu Slavoniju te čuvene privatizacije i pretvorbe iz 1990.-ih godina nakon koje je Osijek od industrijskog središta ugodnog društvenog i kulturnog života spao na razinu jednog od najnerazvijenijih gradova u Hrvatskoj u čijoj regiji živi desetina svih nezaposlenih u Hrvatskoj.

Osječki seminar sedmi je u sedmi u nizu od ukupno petnaest seminara u organizaciji TIH-a koji se provodi uz sudjelovanje bugarskog Transparencya i potporu europskog fonda IPA 2008 u okviru projekta 'Civilno društvo i javne institucije – partneri u sve većoj transparentnosti putem razrade i primjene mjera sprječavanja sukoba interesa'.

Cilj tog projekta je uključivanje organizacija civilnog društva u prevenciju sukoba interesa u reformi javne uprave. Najmanje 50 članova nevladinih udruga i najmanje 50 predstavnika medija kroz edukaciju će unaprijediti svoja znanja potrebna za praćenje sukoba interesa kod javnih dužnosnika. Također, na seminarima će najmanje 250 javnih dužnosnika biti upoznato s načinima preveniranja sukoba interesa.

Uz Osijek, seminari su održani u još šest gradova i to u Zagrebu, Karlovcu, Varaždinu, Bjelovaru, Puli i Rijeci s ukupnim brojem od 160 sudionika - javnih dužnosnika, predstavnika nevladinih udruga i predstavnika medija. Seminari od lipnja do rujna 2012. slijede u još osam gradova u razdoblju zaključno s konferencijom u studenom u Zagrebu kad će se predstaviti rezultati projekta.