ŠUICA NA PRESICI

Konferencija o budućnosti Europe: Promjene ugovora otvoreno pitanje

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 19.04.2021 16:04
  • Objavljeno 19.04.2021 u 16:04
Dubravka Šuica

Dubravka Šuica

Izvor: EPA / Autor: FRANCOIS WALSCHAERTS / POOL

Čelnici Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe ostavili su u ponedjeljak otvorenim pitanje može li ishod Konferencije voditi promjenama temeljnih ugovora EU-a.

“Mi ne prejudiciramo ni jedno rješenje, sve što građani kažu mi ćemo to razmotriti”, izjavila je potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica na konferenciji za novinare.

Supredsjedatelji Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe, zastupnik Guy Verhofstadt u ime Europskog parlamenta, portugalska državna tajnica za poslove EU-a u ime predsjedništva Vijeća EU-a Ana Paula Zacarias i potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica predstavili su u ponedjeljak novu digitalnu platformu Konferencije na kojoj građani mogu iznositi svoja mišljenja i prijedloge.

Višejezična digitalna platforma omogućit će građanima iz cijele Europe da izravno doprinesu Konferenciji i iznesu svoja stajališta o bilo kojoj temi koju smatraju važnom za budućnost EU-a.

Nakon propalog ustava Europske unije, od kojeg se odustalo nakon što je odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, donesen je Lisabonski ugovor koji je na snagu stupio 2009. i od tada postoji veliki otpor promjenama ugovora. Riječ je o vrlo kompliciranom postupku, koji traži puno vremena i posla, a sav uloženi trud može se pokazati uzaludnim ako ratifikacija dogovorenog teksta zapne u bilo kojoj članici jer je za promjene ugovora potrebna potpora svih zemalja članica. Stoga je većinsko raspoloženje u EU-u da se svi izazovi s kojima se Unija suočava trebaju rješavati unutar postojećeg ugovora. Ipak, oni koji bi željeli Uniji dati veće ovlasti, ne odustaju, nego i dalje traže promjene koje bi po njima EU učinili efikasnijim i demokratskijim.

Ni u Zajedničkoj izjavi Vijeća, Parlamenta i Komisije, kojom je definiran mandat Konferencije o budućnosti Europe ne spominje se promjena ugovora.

Prema zastupniku Guyu Verhofstadtu, jednom od vodećih europskih federalista, koji u Izvršnom odboru predstavlja Europski parlament, to što se promjena ugovora ne spominju u Zajedničkoj izjavi znači da su one moguće.

“Točno je da se to ne spominje, ali to je za Europski parlament dobro, jer onda je sve moguće, odnosno promjene ugovora nisu nemoguće”, rekao je Verhofstatd.

Portugalska državna tajnica Ana Paula Zacarias je rekla da su sada prioriteti zdravlje, radna mjesta, socijalna pitanja, a ne promjene ugovora.

Višejezična digitalna platforma koja je u pokrenuta u ponedjeljak zamišljena je kao okosnica Konferencije o budućnosti Europe. Ona će omogućiti građanima da iznesu svoje mišljenje, izlože u kakvoj Europi želi živjeti i pomognu u oblikovanju europske budućnosti.

Platforma je dostupna na 24 službena jezika Europske unije, a svaki prijedlog i doprinos biti će odmah preveden na sve jezike.

Platforma će biti središnja točka Konferencije, mjesto na kojem će se okupljati i dijeliti svi doprinosi Konferenciji, uključujući decentralizirane događaje, panele europskih građana i plenarne konferencije.

Sama Konferencija o budućnosti Europe trebala bi službeno biti pokrenuta na Dan Europe, 9. svibnja.

“S ovom platformom dajemo mogućnost svakom građaninu da pridonese oblikovanju budućnosti Europe i razmjeni mišljenje s drugim ljudima diljem Europe. Pridružite se raspravi! Zajedno možemo graditi budućnost naše Unije”, poručila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Svi koji žele sudjelovati u raspravama na platformi morat će poštovati pravila i povelju Konferencije o budućnosti Europe. Moderatori će pomno pratiti doprinose i osigurati da nema govora mržnje i širenja teorija zavjere, rekao Verhofstadt.

Uz platformu, građanski paneli i plenarne sjednice također su bitni dijelovi Konferencije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!