potpisana deklaracija

Povijesna konferencija o budućnosti Europe: Želimo čuti građane u kakvoj Uniji žele živjeti

10.03.2021 u 13:56

Bionic
Reading

U Europskom parlamentu u srijedu je potpisana Zajednička deklaracija o Konferenciji o budućnosti Europe koja bi trebala početi 9. svibnja u Strasbourgu. Riječ je o dvogodišnjoj konferenciji koja će imati oblik foruma, aktivnog dijaloga s građanima. Održavat će se diljem Europe, a dotaknut će se svih tema koje su se nametnule u proteklih godinu dana

Deklaraciju su u Bruxellesu potpisali predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, portugalski premijer António Costa u ime predsjedništva Vijeća i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

'Danas je novi početak za Europsku uniju i sve europske građane. Konferencija o budućnosti Europe jedinstvena je prilika za sve europske građane i civilno društvo da oblikuju budućnost Europe – zajednički projekt za funkcioniranje europske demokracije. Pozivamo vas da sudjelujete u izgradnji Europe budućnosti, vaše Europe!' izjavio je Sassoli.

Istaknuo je kako će to biti forum za rasprave, a građani će imati posebnu ulogu jer oni su ti 'koji su u srcu Unije'.

'Pandemija Covida-19 teško pogodila cijelu Europsku uniju. Zajednički pristup koji se temelji na solidarnosti jedini je način da krenemo naprijed. Od ključne je važnosti da Uniji damo prava oružja kako bi odgovorila na zahtjeve za solidarnošću', rekao je Sassoli.

Portugalski premijer António Costa izjavio je da je sazivanje Konferencije o budućnosti Europe poruka povjerenja i nade u budućnost koja se šalje Europljanima. 'Povjerenja da ćemo prevladati pandemiju i krizu, nade da ćemo zajedno izgraditi pravednu, zelenu i digitalnu Europu budućnosti', poručio je Costa.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen pozvala je sve Europljane da izraze svoje mišljenje.

'Da kažu u kakvoj Europi žele živjeti, da je oblikuju i udruže snage kako bismo je lakše izgradili. Očekivanja građana su jasna: žele izraziti svoje mišljenje o budućnosti Europe i o pitanjima koja utječu na njihove živote. Naše je obećanje jednako jasno: pozorno ćemo slušati i zatim djelovati', rekla je Von der Leyen.

U zajedničkoj izjavi naveden je otvoreni popis mogućih tema konferencije. U njemu se spominju zdravlje, klimatske promjene, socijalna pravednost, digitalna transformacija, uloga EU-a u svijetu te kako ojačati demokratske procese kojima se upravlja EU-om.

Inače, prema istraživanju Eurobarometra, koje su naručili Europski parlament i Komisija, tri četvrtine Europljana smatra da će Konferencija o budućnosti Europe pozitivno utjecati na demokraciju u Uniji.

Njih 76 posto slaže se da ona predstavlja znatan napredak u pogledu demokracije u EU, pri čemu jasna većina u svim državama članicama EU-a podržava to stajalište.

Ispitanici smatraju da bi ljudi iz svih slojeva društva trebali biti aktivno uključeni (51 posto) – njih 47 posto izjavilo je da bi mladi trebali imati važnu ulogu, kao i nacionalne vlade (42 posto) te članovi akademske zajednice, stručnjaci, intelektualci i znanstvenici (40 posto).

Nešto više od polovine Europljana (51 posto) željelo bi se uključiti. Ispitanici iz Irske bili su najentuzijastičniji (81 posto), zatim oni iz Belgije (64 posto), Luksemburga (63 posto) i Slovenije (63 posto).

Sadržaj je realiziran u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj kao dio kampanje Zajednoza.eu.