IZBORI U GRAZU

Komunisti postali druga politička snaga u omiljenoj šoping-destinaciji Hrvata

06.02.2017 u 17:50

Bionic
Reading

U nedjelju su održani lokalni izbori u Grazu, po veličini drugom gradu Austrije. Najviše je glasova - 38 posto - dobila Narodna stranka Austrije (ÖVP), dok je druga politička snaga u gradu Komunistička partija Austrije (KPÖ) s 20 posto podrške. Otkrivamo kako je omiljena šoping destinacija Hrvata postala komunistička utvrda Austrije

Gradonačelnik Graza Siegfried Nagl uvjerljivo je po četvrti put pobijedio na lokalnim izborima, te je njegova Narodna stranka s 38,2 posto osvojila 4 posto više glasova u odnosu na prethodne izbore, što je pretvoreno u mandate 19 od 48 koliko ih ima gradska skupština. Nagl će sada biti u prilici birati s kojom će strankom sastaviti gradsku vladu, a na raspolaganju su mu koalicija s ekstremno desnim FPÖ-om (15,8 posto tj. 7 mandata) s jedne strane, ili pak savez sa Zelenima (10,5 posto tj. 5 mandata) i socijaldemokratima (10,1 posto tj. 5 mandata), koji su se pak na ovim izborima izgubili 5 posto podrške.

Nagl zasad nije veliki zagovornik koalicije s FPÖ-om, pa najvjerojatnije slijede komplicirani pregovori o tročlanoj crno-zeleno-crvenoj koaliciji, a jedino što je sigurno jest da će novi-stari gradonačelnik Graza imati žestoku komunističku opoziciju. Naime, KPÖ je na ovim izborima uspjela obraniti svoj izvrstan rezultat s prethodnih, te s 20 posto glasova osvojiti 10 mandata, a liderica komunista iz Graza Elke Kahr jedna je od najpopularnijih političarki u drugom po veličini gradu Austrije, poznatom i kao sveučilišnom središtu.

Iz hrvatske perspektive to izgleda pomalo nevjerojatno, no činjenica je da je u omiljenoj šoping destinaciji Hrvata, 150 kilometara od Zagreba, jedna komunistička stranka dobila 20 posto glasova na izborima.

KPÖ je osnovana 1918. godine, a nakon Drugog svjetskog rata bila je zastupljena u austrijskom parlamentu Nationalratu do 1959., dok je u pokrajinskim parlamentima prelazila prag do 1970-ih. Uslijedila su desetljeća političke margine i unutarnjih sukoba, tijekom kojih se KPÖ natjecala na izborima ali nikad nije uspjela preći izborni prag, sve dok pomlađeni i donekle reformirani KPÖ nije 2003. Dobio 20 posto na lokalnim izborima u Grazu, a onda 2005. i četvero zastupnika u štajerskom pokrajinskom parlamentu. KPÖ je uspjela profitirati od trajnih sukoba unutar lokalnih socijaldemokrata, koji su se kroz nekoliko mandata pretvorili u trajnog manjeg partnera Narodne stranke, te su lijevi glasači počeli redovito glasati za komuniste. KPÖ je u Grazu stekla popularnost je svi njihovi gradski zastupnici dio svoje plaće doniraju u socijalne svrhe, a naročito su se istaknuli promoviranjem socijalne stambene politike, koja je odlično odjeknula među glasačima zabrinutim za rast cijena stanovanja.

Prva komunistica Graza Elke Kahr poznata je i po svojoj odličnoj komunikaciji s građanima, pa su najtiražnije austrijske novine Krone Zeitung dan prije izbora razmatrali i mogućnost da ‘Graz dobije gradonačelnicu iz KPÖ-a’. To bi bilo moguće ako bi komunisti, socijaldemokrati i Zeleni dobili toliko glasova da sastave većinu u skupštini od 48 mjesta, no katastrofalan rezultat SPÖ-a je ukinuo tu mogućnost. Komunistima neskloni Krone Zeitung piše da pred uredom Elke Kahr svaki dan mogu susresti grašani Graza koji traže neku vrstu pomoći, a 20 posto osvojenih glasova svjedoči kako mnogi od njih nisu otišli razočarani. Kritičari pak upozoravaju da to što KPÖ radi u Grazu nije održiva socijalna politika, no glasači ipak honoriraju što Kahr od šest tisuća eura svoje plaće zadržava tek 1900 eura, dok ostatak dijeli potrebitim građanima.

Kahr je odlično iskoristila i činjenicu da je sredinom prošle godine u gradskoj skupštini izabrana za zamjenicu gradonačelnika nakon iznenadnog povlačenja socijaldemokratkinje Martine Schröck. Njemački tjednik Die Zeit opisuje Kahr kao ‘ljubaznu marksisticu’, a dio njezina uspjeha među glasačima temelji se i na tome što ova političarka nigdje ne putuje s pratnjom, te izbjegava slikanje na glamuroznim događajima, nego je uvijek otvorena za razgovor s građanima.

Sociolog sa sveučilišta u Grazu Christian Fleck objašnjava da je KPÖ uspio privuči glasače ‘kamuflirajući svoje komunističke parole u pseudokršćansku ljubav prema bližnjem.’ ‘Komunizam u Štajerskoj ne poziva na revoluciju, nego se zalaže za socijalnu savjest.’, piše Die Zeit i citira zaposlenike gradske uprave koji hvale komunisticu Kahr i njezinu politiku kao primjer ‘onoga što bi trebala biti socijalna demokracija’.