nova kriza na pomolu

Komšić ne želi HDZ u Vijeću ministara, a Hrvatima u ovom mandatu pripada mjesto predsjednika

05.10.2022 u 08:43

Bionic
Reading

Iako svi glasovi na izborima u Bosni i Hercegovini još nisu prebrojani, a mandati zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine još nisu podijeljeni, šefovi stranaka već su počeli puštati probne balone oko formiranja vlasti na razini Bosne i Hercegovine, odnosno Vijeća ministara BiH

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte (DF) i novi-stari član Predsjedništva BiH, tijela koje imenuje predsjedajućeg Vijeća ministara BiH, već je rekao da ne vjeruje da je u ovom trenutku spreman prihvatiti HDZ-ovog kandidata za ovu poziciju, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Prema nepisanom pravilu, koje do sada nije prekršeno, predsjedajući Vijeća ministara BiH se svake četiri godine imenuje iz različitog naroda. Tako je nakon Denisa Zvizdića iz SDA-e, koji je iz reda bošnjačkog naroda bio predsjedajući Vijeća ministara u mandatu 2014.-2018., za predsjedajućeg izabran Zoran Tegeltija iz SNSD-a iz reda srpskog naroda te je upravo završio mandat. Nakon Tegeltije, predsjedajući bi trebao biti iz reda hrvatskog naroda.

S obzirom na to da je HDZ osvojio najveći broj glasova među Hrvatima, po nepisanom pravilu ta stranka bi trebala predložiti kandidata za predsjedajućeg Vijeća ministara BiH u mandatu od 2022. do 2026. godine.

'Izbor mandatara za predsjedajućeg Vijeća ministara je stvar koja će doći poslije službene inauguracije novog saziva Predsjedništva BiH. Postoji neko nepisano rotacijsko pravilo da taj mandat pripada osobi iz reda hrvatskog naroda. Sada ćemo vidjeti kako će to proći i ne znam tko će biti u igri, tko će se kandidirati. Vjerojatno će HDZ biti taj koji će inzistirati na tome', rekao je Komšić te je odgovarajući na pitanje hoće li pristati na to rekao: 'Ne vjerujem da sam spreman prihvatiti to u ovom trenutku.'

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da je prilikom formiranja novog Vijeća ministara BiH moguće da se 'muslimani ujedine u Sarajevu' i da u suradnji s opozicijskim strankama iz Republike Srpske formiraju Vijeće ministara, što bi dovelo BiH u neugodnu poziciju.

  • +9
Dragan Čović glasao na izborima u BiH Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

'Mjesto predsjedajućeg pripada Hrvatima i o tome postoji načelni dogovor s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a', rekao je Dodik, pišu Nezavisne novine.

S druge strane Bakir Izetbegović, predsjednik SDA-e, rekao je da je još rano govoriti o koalicijama i dijeljenju pozicija u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine. Dodao je da je SDA dobro prošla na izborima te da će imati dobre pozicije u Zastupničkom domu i Domu naroda, ali da je proces formiranja vlasti tek počeo. Komentirajući najave da oporbene stranke iz Republike Srpske i Federacije BiH namjeravaju formirati vlast na razini BiH bez SNSD-a, HDZ-a i SDA-e, Izetbegović je rekao da je to, po njegovom mišljenju, nemoguća misija.

Kada je riječ o izbornom zakonu BiH, to pitanje bit će direktno vezano za formiranje vlasti, što je djelomično potvrdio i Komšić, istovremeno naglašavajući da je trojka, odnosno SDP BH, Narod i pravda i Naša stranka, toliko željna obračunati se sa SDA-om i istjerati SDA-u iz priče o vlasti da im HDZ neće biti problem.

'Uvjet HDZ-a će biti vrlo tvrd. To je moje očekivanje i on će biti ispostavljen u vidu izmjena izbornog zakona. Sigurno se neću okrenuti HDZ-ovim zahtjevima. Ako to znači da ne idem u vlast, ne idem u vlast. S ovom pameti i u ovoj situaciji radije bih izabrao oporbu, ali nemojte me držati za riječ, kažem s ovom pameti', rekao je Komšić.

  • +5
Obraćanje Željka Komšića Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic