PARTIZANSKI ZLOČIN

Komemoracija za žrtve u Dravskoj šumi

05.05.2013 u 17:16

Bionic
Reading

Komemoracijom kod spomen križa u Dravskoj šumi i misom u crkvi Dobrog pastira Društvo za obilježavanja grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin obilježilo je 68. obljetnicu početka poratnih stradanja i masovnih likvidacija na području grada Varaždina i Dravske šume

Predsjednik Društva Franjo Talan istaknuo je Dravsku šumu kao najveće grobište u Hrvatskoj nakon Macelja, gdje je u proljeće 1945. ubijeno i likvidirano više tisuća osoba nakon što su partizani preuzeli vlast u Varaždinu. Talan podsjeća da je Spomen križ u Dravskoj šumi postavljen je prije točno deset godina, a tradicija je okupljanje članova Društva svake prve nedjelje u svibnju u čast stradalima u poratnom razdoblju.

Osim Dravske šume, mjesta stradavanja najvećeg broja ljudi u poratnom razdoblju, na prostoru Varaždinske biskupije nalazi se gotovo stotinjak grobišta, a na prigodan način obilježeno je njih tek dvadesetak.

Predsjednik Društva Talan je nakon današnje komemoracije izrazio nezadovoljstvo do sada učinjenim na utvrđivanju svih događaja u poratnom razdoblju i stvaranju popisa koji bi sadržavao imena i prezimena svih žrtava stradalih u poratnom razdoblju.

Talan je naglasio da saborska komisija, raspuštena 2000. godine, nije do kraja napravila svoj posao te se nada da će Komisija za hrvatski martirologij pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) učiniti to do kraja. Na kraju je zaključio da je naša kulturna obveza iskazati pijetet žrtvama i jednog i drugog totalitarizma.