PROMJENA GRANICA

Komadina o najavi referenduma za odvajanje otoka Unija iz PGŽ-a: 'Apeliram na njih da dobro razmisle u kojem to pravcu vodi'

27.02.2023 u 16:38

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je u ponedjeljak da je najava otoka Unija, koji je mjesni odbor Grada Malog Lošinja, o raspisivanju referenduma za odvajanje od te županije i pripajanje Istarskoj županiji legitimna, ali o učincima te odluke trebaju dobro promisliti

Rekao je da se radi o legitimnoj inicijativi koja ima svoju proceduru, da mišljenja Gradskog vijeća Malog Lošinja i Županijske skupštine nisu obvezujuća prema resornom ministarstvu, nego je konačna odluka Hrvatskog sabora, koji je mjerodavan za promjene granica županija, što je dugotrajan postupak.

“S druge strane, mi nemamo razloga ne podržavati većinsko mišljenje građana Unija, ali apeliram na njih da dobro razmisle u kojem to pravcu vodi jer, po meni, neće dobiti ništa, samo još veće probleme nego što ih imaju eventualno sada“, istaknuo je.

Komadina je rekao da je županija posve senzibilizirana za probleme otočana, pogotovo onih na malim otocima, te kako je točno, a to ističu i građani Unija, da nemaju najbolju prometnu povezanost.

„Plovidbeni red održavaju stari brodovi, a na resornom ministarstvu i Jadroliniji je da nabave novi trajekt, što smo ih i tražili“, rekao je i podsjetio da je županija izgradnjom novih riva na Susku, Iloviku i Unijama osigurala sve za uvođenje novijih trajekata i katamarana.

"Dobili smo uvjeravanja da će Jadrolinija nabaviti nove brodove i jači katamaran, koji će moći ploviti i po lošijem vremenu", dodao je.

Podsjetio je da je Unijama, na kojima je oko 40 stanovnika, prije nekoliko mjeseci otvorena riva vrijedna 40 milijuna kuna te da je županija na tom otoku pokrenula projekt samoodrživog otoka.

U sklopu tog projekta postavljeni su desalinizatori za proizvodnju pitke vode, nabavljeni su boškarini i predani su lokalnoj zadruzi te je izrađen plan postavljanja i nabave solarnih panela za proizvodnju struje.

Komadina je rekao da se Ministarstvom obrane razgovara i o izmjeni pravilnika kako bi se vojnim helikopterima omogućilo slijetanje i na male otoke poput Unija. Dodao je da sadašnji pravilnik MORH-a propisuje da je za slijetanje potrebna prisutnost policije i vatrogasne postrojbe, što na malim otocima sada nije moguće.