primorsko-goranska

Župan Komadina: I danas se očekuju padaline, sve službe su u pripravnosti

29.09.2022 u 14:45

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je u četvrtak da su nakon nevremena i obilnih kiša u Rijeci i županiji sve službe na terenu, a štete se saniraju te je upozorio da se i danas očekuju padaline pa su su sve službe u pripravnosti

Obilne kiše koje su sinoć pogodile Primorsko-goransku županiju, ponajviše Rijeku, nanijele su znatne štete na objektima i imovini, u Rijeci je zabilježeno više prometnih nesreća, a spašavani su ljudi i imovina.

U Gorskom kotaru je također došlo do bujica, a Kupa opet nije mogla progutati svu vodu pa su se pritoke prelile, rekao je Komadina tijekom sjednice Županijske skupštine. Kiša je sada stala, a vodostaj pada pa Gorski kotar pomalo dolazi u redovno stanje, dok se Kupa vratila u korito. No, upozorio je, danas se također očekuju padaline pa su sve službe u stanju pripravnosti.

Svi uključeni ponudili su pomoć, rekao je Komadina dodavši da ga je nazvao i premijer Andrej Plenković kako bi ga izvijestio o stanju. Gotovo sve škole su u pogonu, mjerodavne službe pregledat će oštećene školske objekte, a uz zgradu Rektorata Sveučilišta u Rijeci, štete su zabilježene na Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Iz Županijske uprave su izvijestili da se u srednjim školama održava nastava, osim u riječkoj Građevinskoj školi jer je voda prodrla u podrume i s krova, a nastava će se nadoknaditi. U riječkoj Gimnaziji Andrije Mohorovičića došlo je do prodora voda po vertikali pa su dvije učionice i knjižnica izvan funkcije, ali će se nastava održavati, a šteta se otklanja.

U osnovnoj školi u Čavlima voda je prodrla u prizemlje, gdje su učionice prvih i trećih razreda, pa za prvi i treći razred danas neće biti nastave, ali će biti osiguran boravak prvašića u školi. Škola u Brodu na Kupi danas neće raditi jer su poplavljene prilazne ceste do škole.

Komadina se u četvrtak sastao s gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem i žurnim službama, a potom je obišao Gimnaziju Andrije Mohorovičića te Prvu riječku gimnaziju, u kojoj su dvije učionice i knjižnica izvan funkcije.

  • +21
Poplava u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Na pitanje bi li trebalo pojačati upozorenja građanima, s obzirom da su meteorolozi upozoravali na velike kiše, a Rijeka teško podnosi velike količine padalina odjednom, Komadina je odgovorio kako pravovremene reakcije zahtijevaju znanje u meteorologiji.

Znalo se da će ovih dana biti velikih kiša, možda je trebalo kroz sredstva javnog priopćavanja više obavještavati ljude da ne izlaze i ne ugrožavaju svoje živote, rekao je i najavio da će primjedbu prenijeti žurnim službama, da ubuduće kroz sustav 112 i sredstva javnog priopćavanja upozoravaju ljude. 

Poplavljena područja u Gorskom kotaru obišao je zamjenik župana Petar Mamula, koji se sastao s direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i gradonačelnicom Delnica Katarinom Mihelčić, a prema informacijama s terena, voda se povlači.

Prema podacima iz KBC-a Rijeka, u toj bolnici se saniraju oštećenja od poplave, a sve se djelatnosti redovno obavljaju - sve klinike i odjeli rade nesmetano, a svi naručeni pacijenti bit će pregledani u dogovorenim terminima.

Poplavljeno je više objekata u sklopu KBC-a Rijeka, ali zahvaljujući intervenciji dežurnih službi pružanje zdravstvenih usluga nije niti u jednom trenutku bilo prekinuto, a od jutarnjih sati osiguran je nesmetan rad svih stručnih službi ustanove.