energetska kriza

Komadina: Nadam se da će Vlada gradovima pomoći u troškovima energenata

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 29.08.2022 13:02
  • Objavljeno 29.08.2022 u 13:02
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak kako se nada da će Vlada pronaći način za pomoć gradovima, općinama i županijama zbog enormnog povećanja troškova grijanja, cijena plina i električne energije, i spriječiti 'udare' na građane

Dodao je da se u vezi s energentima događa udar na sve – poduzetništvo, ustanove i građanstvo. Nada se da će Vlada i ministarstva naći načina da pomognu svima, izjavio je.

Komadina kaže da su u Primorsko-goranskoj županiji 'anticipirali sadašnju situaciju te da je energija do ožujka sljedeće godina nabavljena po prijašnjim cijenama'.

No, županija je za svoje ustanove ljetos raspisala natječaj za električnu energiju, predvidjevši trostruko povećanje cijena, ali je dobivena ponuda šest puta veća, što, smatra, nije logično jer se troškovi proizvodnje nisu toliko povećali.

U županiji će razmotriti hoće li se provedena nabava poništiti ili će biti zaključen ugovor. No, Komadina smatra da isporuku energiju ne bi trebalo ugovarati po tim cijenama, nego treba pričekati da Vlada reagira određenim intervencijama na tržištu energije.

Dodao je kako ima informaciju da se radi se na dekonzervaciji termoelektrane (TE) u Urinju, kako bi ju se pripremilo za startanje, za što se i sam zalagao. Napominje je kako je županija bila među prvima za zatvaranje te TE, koja je radila na mazut, ali da ona može raditi i na lako lož-ulje, bez sumpora.

Komadina smatra kako nema razloga da električna energija poskupljuje šest puta, jer uvozimo četvrtinu električne energije u odnosu na potrošnju. Kada bismo stavili u funkciju postojeće kapacitete, bili bismo neutralni u odnosu na uvoz iz Europe, te s tim u vezi, kaže, očekuje odgovorno ponašanje resornog ministarstva i Vlade.  

Što se tiče ušteda, dan je nalog da se u Primorsko-goranskoj županiji i ustanovama smanje temperature hlađenja na 26 stupnjeva Celzija, a temperature grijanja na 19 stupnjeva. No, sve to je trivijalno, ako se cijena poveća šest puta, naglasio je.

Komadina je još rekao da su prinosi ratarskih kultura 30 do 40 posto manji nego prijašnjih godina pa će županija poljoprivrednicima, zbog smanjenih prinosa i suše, pomoći s oko 400 tisuća kuna. Dodao je da je otvoren za proglašenje elementarne nepogode te će pozvati načelnike i gradonačelnike da procjene stanje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!