REAKCIJE IZ HDZ-A

Kolindina pobjeda upitna? To je smiješno, narod je odlučio

14.01.2015 u 13:30

Bionic
Reading

'Ovo će biti najvažnija odluka u povijesti demokracije. Promijenit će same temelje demokracije u Hrvatskoj', kazala je za tportal SDP-ovka Sandra Petrović Jakovina najavivši da će tražiti od Ustavnog suda da preispita rezultat predsjedničkih izbora. Vijest je odjeknula u medijskom prostoru, no pokušaj da se Kolindi Grabar Kitarović ospori pobjeda nije previše utjecala na HDZ-ovce

S izjavama su škrti. Glasnogovornik tima Kolinde Grabar Kitarović, Mladen Pavić kazao je za tportal kako će pravnici reći svoje, no da je narod odlučio.

S druge strane, pokušaj SDP-a da ospori nedjeljne izbore glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek naziva smiješnim. Kaže da iz suprotnog tabora time žele zamagliti novi fijasko svoje vlade.

'To je njihov pokušaj da s ovim skrenu pažnju javnosti s fijaska vlade Zorana Milanovića vezano za Obiteljski zakon koji je Ustavni sud suspendirao, ali i za prognoze Svjetske banke koja je prepolovila predviđanje rasta hrvatskog gospodarstva za 2015. godinu', kazala nam je Bebek.

Podsjetimo, tportal je izvijestio kako zahtjev za preispitivanjem rezultata izbora može, nakon službenog proglašenja izbornih rezultata, podnijeti predsjednički kandidat, ali i stranke koje su ga kandidirale na izborima. To znači da, ako Josipović ne bude htio osobno podnijeti zahtjev, to mogu učiniti i SDP i HNS, odnosno bilo koja od stranaka koje su poduprle njegovu kandidaturu. Sandra Petrović Jakovina kaže kako ni u stranci još nisu donijeli konačnu odluku, ali ako ona bude donesena, rado će pisati prigovor DIP-u i zahtjev za tumačenje Ustavnom sudu. Ako je suditi prema izjavama premijera Zorana Milanovića kako će pobjedu čestitati tek kad rezultati budu konačni, za očekivati je da će SDP podnijeti zahtjev Ustavnom sudu.

Rezultat izbora još nije službeno proglašen; na biračkom mjestu u Karlovcu izbori se moraju ponoviti. Cijela zavrzlama nastala je jer DIP u svom konačnom izračunu u drugom krugu nije ubrojio nevažeće listiće.

Više o SDP-ovom pokušaju da ospori rezultat izbora pročitajte ovdje