SANDRA PETROVIĆ JAKOVINA

'Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović je upitna, idemo na Ustavni sud!'

16.01.2015 u 13:44

Bionic
Reading

Članica izbornog stožera Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja Sandra Petrović Jakovina u izjavi za tportal ističe kako smatra da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima upitna i kako se o svemu treba izjasniti Ustavni sud. Na naše pitanje hoće li Josipović, odnosno njegov stožer podnijeti zahtjev DIP-u i Ustavnom sudu za preispitivanje pobjede Grabar Kitarović, Petrović Jakovina kaže kako još nisu donijeli odluku, ali da ona smatra kako bi to trebali učiniti zbog neusklađenosti Zakona o izboru predsjednika i Ustava RH

'Ovo će biti najvažnija odluka u povijesti demokracije. Promijenit će same temelje demokracije u Hrvatskoj', kaže Sandra Petrović Jakovina.

Zahtjev za preispitivanjem rezultata izbora može, nakon službenog proglašenja izbornih rezultata, podnijeti predsjednički kandidat, ali i stranke koje su ga kandidirale na izborima. To znači da, ako Josipović ne bude htio osobno podnijeti zahtjev, to mogu učiniti i SDP i HNS, odnosno bilo koja od stranaka koje su poduprle njegovu kandidaturu. Sandra Petrović Jakovina kaže kako ni u stranci još nisu donijeli konačnu odluku, ali ako ona bude donesena, rado će pisati prigovor DIP-u i zahtjev za tumačenje Ustavnom sudu. Ako je suditi prema izjavama premijera Zorana Milanovića kako će pobjedu čestitati tek kad rezultati budu konačni, za očekivati je da će SDP podnijeti zahtjev Ustavnom sudu.

Rezultat izbora još nije službeno proglašen; na biračkom mjestu u Karlovcu izbori se moraju ponoviti. Cijela zavrzlama nastala je jer DIP u svom konačnom izračunu u drugom krugu nije ubrojio nevažeće listiće. Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta dr. Vedran Đulabić u izjavi za tportal kaže kako je problem to što je DIP krivo izračunao postotak jer nije uzeo u obzir 60 tisuća nevažećih glasova. Tako je ispalo da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 50,74 posto glasova, a Ivo Josipović izgubio s 49,26. Međutim, te brojke nisu točne i Đulabić ističe kako je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 49,37 posto glasova, a Josipović je osvojio 47,94 posto. No dr. Đulabić naglašava kako se na temelju toga ne može osporavati pobjeda Kolinde Grabar Kitarović jer zakon propisuje za pobjedu u drugom krugu relativnu većinu, a ne kao u prvom apsolutnu većinu glasova birača koji su glasali.

Petrović Jakovina: Ustav i Zakon nisu usklađeni

Više je razloga zbog kojih Petrović Jakovina smatra da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović upitna. Prvi je taj što članak 17/4 Zakona o izboru predsjednika Republike nije u skladu s čl. 95 Ustava RH. Taj članak Ustava kaže kako je za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno osvojiti većinu glasova svih birača koji su glasali.

'Ustav ne poznaje prvi i drugi krug. Tamo stoji da se izbori ponavljaju kad jedan kandidat ne dobije većinu glasova svih koji su izišli na birališta. Zakon bi trebao razrađivati ovu ustavnu normu, ali u njemu piše da je za pobjedu potreban najveći broj birača koji su glasali', upozorava Petrović Jakovina.

Kad bi Ustavni sud prihvatio rezultate kakve je objavio DIP, trebao bi odgovoriti broje li se u oba kruga nevažeći listići. Petrović Jakovina upozorava da bi ih morao ubrojiti jer se ubrajaju od referenduma 1990. Osim toga, trebali bi dati odgovor i na pitanje primjenjuje li se ustavna norma iz čl. 95 Ustava RH na čl. 17/4 Zakona o izboru predsjednika. Uvjerena je kako je Ustavnom sudu potrebna pravna vratolomija da na ovim izborima proglasi da se ne broje nevažeći listići i da kaže kako se ustavna norma ne primjenjuje na neki zakon.
365774, 365720, 365718, 365738
Đulabić: Mogu preispitivati, ali to je jahanje mrtvog konja

Dr. Vedran Đulabić kaže kako krivi izračun DIP-a nije presudan za rezultat izbora i da je Zakon o izboru predsjednika Republike jasan.
'U prvom krugu potrebna je tzv. apsolutna većina, ali u drugom krugu nije, i dovoljna je samo relativna većina, a Kolinda Grabar Kitarović ima relativnu većinu i kad se u izračun ubroje nevažeći glasovi. U prvom krugu potrebna je apsolutno većina da se stanje pročisti, ali u drugom krugu nije, već se ide prema načelu završavanja izbornog procesa. Sve i da se ponovi drugi krug, pitanje je bi li to išta promijenilo', kaže Đulabić.

Dodaje kako je točno da nemamo posve jasno stanje i da pobjeđuju nijanse, ali da nitko dosad nije dovodio u pitanje te nijanse. A nisu ih dovodili u pitanje jer su razlike u postocima na svim prijašnjim predsjedničkim izborima bile goleme.

Đulabić smatra kako je u Ustavu jasno napisano da se provodi drugi krug (ponovljeni izbori), a Zakon o izboru predsjednika da se u tim ponovljenima pobjeđuje tzv. relativnom većinom, odnosno najvećim brojem glasova birača koji su glasali. 

'Oni mogu pokušati osporavati rezultat izbora, ali mislim kako je to jahanje mrtvog konja. Većina je većina. Izgubili su i gotovo, trebaju ići dalje. A da je DIP napravio zbrku, napravio je', zaključio je Đulabić.